Общинските съветници не искат парите от награда „Мелина Меркури” да бъдат пренасочени

Актуално Градът Култура Новини Под ножа Политика

Зам.-кметът Пламен Панов се противопостави на колегата си Илия Кирчев, който поиска отворената покана „Наследство” да бъде прекратена

Средствата са предвидени за устойчивост на проекта Европейска столица на културата и културния сектор в града като цяло, подчерта Веселина Александрова

„Подход за действие по отворена покана „Мелина Меркурий” към фондация „Пловдив 2019””. Така бе обявена точка 7 от дневния ред на днешната консултативна среща с представители на групи в общинския съвет. Разпространена по този начин до старейшините, точката има една фактологическа и една правописна грешка- отворената покана е „Наследство”, със средствата от наградата, а тя се казва „Мелина Меркури”.

На днешната среща стана ясно, че идеята за „подхода за действие по отворената покана” е на финансовия зам.-кмет Илия Кирчев, като той заяви желанието си пред старейшините да пренасочи средствата за други дейности в извънредната ситуация, като например подкрепа за малкия и среден бизнес. Той настоя отворената програма да бъде прекратена. Това обаче бе определено като грешка, в контекста на двете грешки в обявяването на точка 7. Искането му срещна отпор от страна на повечето присъстващи на днешното консултативно събитие, в това число и на колегата на Кирчев от администрацията- заместник-кмета Пламен Панов.

Вицето по културата от екипа на Здравко Димитров открито възрази срещу идеята средствата от награда „Мелина Меркури” да бъдат пренасочени за друго, тъй като това ще удари допълнително и без това един от най-засегнатите от кризата сектори. Панов подчерта, че при него водещи са емоциите, а не финансите, и настоя средствата по отворена покана „Наследство” да не бъдат пипани.

Доводите на Илия Кирчев да поиска прекратяването на отворената покана бяха, че съветниците и преди това са искали това да се случи и че в контекста на епидемията от коронавирус най-вероятно повечето от спечелилите финансиране събития няма да се осъществят, което няма да помогне на бизнеса в Пловдив.

Най- силно срещу тази идея се възпротиви Веселина Александрова от Демократична България. Тя подчерта, че общински съвет преди време не е говорил за прекратяване, а спиране на отворената покана до  изглаждане на всички противоречия в нея. И заяви, че ако заради ситуацията събитията като Хилс оф рок и Опера Оупън не се организират през лятото, трябва да могат да се отложат за друго време.

„Ако направим това от отворена покана ще направим затворена покана. И всъщност програмата е „Наследство” със средства от „Мелина Меркури”,  които са предвидени за устойчивост на проекта Европейска столица на културата и културния сектор в града като цяло, а не за местния бизнес. Ако прекратим поканата рискуваме и множество искове за обезщетения към фондация „Пловдив 2019””, коментира след срещата пред Под тепето Веселина Александрова.

Тя заяви, че културните институции и оператори очакват сключването на договорите, за които са одобрени и това трябва да се случи, като в тях има клауза за форсмажор, която да предполага създаването на анекси за промяна на документа. В рамките на срещата председателят на Адвокатска колегия- Пловдив Иван Демерджиев заяви, че той и колегите му ще предоставят безплатно своите услуги съблюдаване на законността при такъв тип договаряне. Идеята се хареса от почти всички присъстващи на консултативната среща, като се очаква зам.-кметът Илия Кирчев да не реализира намеренията си.

Споделете ни във:

9 коментара за “Общинските съветници не искат парите от награда „Мелина Меркури” да бъдат пренасочени

  1. Горката ОПЪН ОПЕРАрорка по време на извънредното положение няма много-много за ОПЕРИране. Добре поне, че заплатата си върви! Да му мислят “свободните” професии, хотели, ресторанти, индустрии

 1. “…оператори очакват сключването на договорите…”
  кис-кис! Нека си очакват!
  “…оператори очакват сключването на договорите…”
  ИМА ДА ЧАКАТ

 2. СВОБОДА НА СЛОВОТО не бива да ползва “Тодор Георгиев”, ЕГН ****

 3. Писна ми от психично болни коментатори! Спрете този шизофреник да помества нескопосаните си писания, плод на болен мозък.

  1. ПИСНА НИ ОТ КЪРЛЕЖИ.
   “Свинявай, ако съм те наскърбила, засегнала, обидила или ощетила, ама ако разчиташ да осъдиш Общината ПРЕДИ да има договори – малко е “на баир лозе” и едва ли си струва МЕЛИНАта

  2. Радостно е, че г-нът ПО СЪЩЕСТВО ако имаше някакви възражения относно паразитната “програма” НАСЛЕДСТВО (заплатаджийница “АРТаджи”) можеше да ни ги съобщи – обаче не, НЯМА ВЪЗРАЖЕНИЯ.
   Само личностни нападки ad hominem, които са взаимни, естествено.

 4. Както Панов, така и Веселина имат ИНТЕРЕС да поддържат бюрократичната ИНЕРЦИЯ В ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦАТА.
  По този начин крепят собственото си влияние, култ към личността, благодарни гаджета, какво ли не щеш. Ако остане на тях -и на баскетБОЛНИЯ мозъклия- не само софиянец ша коли / беси из Стария Пловдив дето не му знае от коя страна му е дръжката, ами и десети ЗАМ- ще заплатства …филхармонически.
  За МОЯ сметка.
  Твоя. Наша. ДАНЪКОПЛАцКА

 5. ПЕРВЕРЗНА Е САМАТА ИДЕЯ ПЛОВДИВ2019 ДА СЕ УВЕКОВЕЧИ ЗАВИНАГИ ДО ПЛОВДИВ2222.
  БЮРОКРАТИЧНА ИНЕРЦИЯ.
  “КУЛТУРО”ПОДОБЕН СИВ ПОТОК ОТ ИЗГ7ЗИЦИ, ГЪРЧОВЕ, ХИСТЕРИИ, МАЙМУНДЖУЛУЦИ И ЦИРКАДЖИЛЪЦИ И ОТКРЕХНАТИ ОПЕРЕТИ, КОИТО САМО ИЗОСТАНАЛИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА ОБИТАТЕЛИ МОГАТ ДА ПРИЕМАТ ЗА …КУЛТУРА.
  ДОТУК =АКО НЯМАШЕ ФОРС МАЖОР!
  СЗО =СВЕТ.ЗДР.ОРГ.= НЕ СЛУЧАЙНО ОБЯВИ: “ПАНДЕМИЯ” – АКО И ТОТАЛНАТА УМИРАЧКА НЕ ИМ СЕ ВИЖДА ДОСТАТЪЧНА, ЗНАЧИ ОБЩИНАРИТЕ НИ НЕ СА В РЕД. В ЧАС. С УМА СИ.
  “…в контекста на епидемията от коронавирус най-вероятно повечето от спечелилите финансиране събития няма да се осъществят…” КАЗА ПАРИЧНИЯТ ЗАМ-.
  КОЯ ЧАСТ ОТ ИЗРЕЧЕНИЕТО НЕ Е ЯСНА?
  “…в контекста на епидемията от коронавирус най-вероятно повечето от спечелилите финансиране събития няма да се осъществят…”
  МЕНТЕ!
  ФАЛШИВИ ПРЕТЕНЦИИ БЕЗ ПОКРИТИЕ, БЕЗ СЪЩИНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.