Общински съвет решава дали площад Централен да бъде преименуван на Кудоглу

Актуално Гласове Градът Забравеният град Избори 2021 Новини
Димитър Кудоглу

От Демократична България са внесли предложението в местния парламент

Общински съвет ще трябва да реши на следващото си заседание дали площад Централен да носи името на големия индустриалец и дарител Димитър Кудоглу. От групата на Демократична България съобщиха, че са внесли това предложение в Общински съвет и че се надяват то да бъде прието от всички съветници.

„Предлагаме площада да се именува Кудоглу, тъй като това ще е адекватна оценка на историческите факти. Това ще е положително решение за града ни. То е безкрайно разумно”, каза Йордан Иванов. Като припомни, че на мястото на днешната поща през 1927 година е открит Дома на благотворителността и народното здраве. Сградата е разрушена през 1973г., 33 години след смъртта на Димитър Кудоглу.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Общински съвет решава дали площад Централен да бъде преименуван на Кудоглу

 1. Възстановете болницата. Площада всички го знаят като Централен и така ще си остане дълго време. Като искате да запазите паметта за Кудоглу, възстановете болницата, нея всички я знаят. А и, както се видя, е много необходима!

 2. Вярно е. Името на Кудоглу няма да замести брутално сринатата негова сграда. Логично погледнато днешният площад повече заслужава да бъде прекръстен на Иван Тотев с надпис върху една от трите фалшиви антични колони в дупката.

 3. А защо и да не поставят на площада паметника на Кудоглу, който тъне в забрава в бившата Белодробна???

 4. Няма ли да се намери един българин в ОбС, който да коригира турцизираното име на българина Димитър Кудов. Не живеем в Булгаристан, а в свободна България.

 5. От епохата на Бенито Мусолини насам из цивилизования свят се въздържат от политикански НАИМЕНУВАНИЯ, пък после ПРЕименувания.
  Само казвам.
  Отделен въпрос е дали това разграденото изсипано пространство в сърцето на Града е изобщо …“ПЛОЩАД“, или просто МегданЦентрал с многомилионния плочник на инджинеринга ТОТЕВ, защитен вече с депутацкий ИМУНИТЕТ ДО ДАВНОСТ.
  А си беше площад, добър площад, преди идиотски преоразмерената непотребна Поща на „засл“ арх. Желязко Стойков Буби КОМПЛЕКСАР да бутне творбата на баща си арх. Стойко Стойков КУДОГЛУ, заедно с редица сгради, между които и …баухаус.
  Затрит, така или иначе, безвъзвратно беше Кудоглу.
  От гърчове няма нужда, има по-важни проблеми, спасете КАЛДАРЪМИТЕ И ПАВАЖИТЕ от междуселските асфалти!

  1. Имало в селсъвета такъв чинов… пардон, Сановник -арх. Здравко ВАСИЛКОВ, на името на който една Агитка щеше да наименува една „улица“ (ужким, без КЪЩИ тя, главната Алея на Бунарджика хоризонтално с входа към Летния) щото много го ценят.
   Неизвестно за какво.
   Утре за ТОТЕВ някой ще изкудкудяка!
   Лилия БОТУШАРОВА никой не я помни, на Античния поне една тенекиена табелка да бяха лепнали.
   Нека оставим на мира достойния съгражданин КУДОГЛУ, в мутрифициран БГстан не знаем дали ще е почест да го свържем тъкмо с този …Тотев МЕГДАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.