АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Общината: Разчитаме много на доброволците от „Пловдив 112“

Набират се още

Както Под тепето ви разказа участието на доброволно формирование „Пловдив 112“ е огромно по отношение на логистиката и прилагане на конкретните мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID 19.

ДФ „Пловдив 112“: Вдъхновяващ ден, изпълнени поръчки и нови хора с желание да помагат!

Това потвърдиха днес и по време на онлайн брифинга на Общинския кризисен щаб, воден от заместник-кмета Анести Тимчев, с участието на директора на БЧК – Пловдив Таня Георгиева и Георги Влайков – ръководител на формированието.

„Това са обучени хора с добър опит, изпитани при бедствия. Те са поели логистичното осигуряване на възрастни и самотни хора в нужда, на базата на заповед на кмета Здравко Димитров. Работят здраво в 20 мобилни екипа с лични брандирани  коли. От тях 45 души са на терен и още толкова са привлекли и обучили те за екипите,“ разказа с благодарност Емил Вълков, началник на отдел „Обществен ред и управление при кризи” към Община Пловдив, който контактува пряко с формированието.

Екипите доставят храна и лекарства на хора в карантина, на които няма кой да им съдейства или помогне. Доброволците допълват дейността на Българския червен кръст за подкрепа и грижа за самотни възрастни хора или такива в затруднено положение.

Вълков припомни, че ДФ „Пловдив 112“ е създадено през 2013 година и до момента десетки са случаите, при които са помагали за преодоляване на различни кризи и бедствия – наводнения, пожари, разрушения в цялата страна, както и в много учения. Отрядът осигуряваше реда, първа помощ и безопасността по време на редица масови събития през 2019-а, когато Пловдив бе Европейска столица на културата.

„Община Пловдив разчита много на тях, както и сега – за овладяване на разпространението на COVID 19”, подчерта Емил Вълков.

Той допълни, че хората могат да разпознават екипите на формированието благодарение на отличителните знаци и картите, които носят със себе си.

Освен това екипите носят специални защитни облекла, според изискванията.

Близо 10 дни продължава кампанията на Община Пловдив по набирането на доброволци, които да подпомогнат като цяло работата и прилагане на мерките за ограничаване на коронавируса.

Георги Влайков (снимката е архив, защото Георги държи много на мерките за безопасност и няма как да му видите лицето сега, дори заради това зам.-кметът Анести Тимчев сложи маска по средата на днешния брифинг)

„Ако някой иска да участва, то трябва да отговаря на следните изисквания – да е от 18 до 50 години, да е здрав и без придружаващи хронични заболявания. Одобрените хора преминават през предварителен инструктаж и след това, заедно с екип на ДФ „112“ обикалят и съдействат на хората в нужда,“ поясни Георги Влайков, председател на формированието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина