Общината бори мръсния въздух с ремонт на базата на комуналните предприятия за близо 2,5 милиона

Актуално Гласове Градът Зелен град Новини Под ножа

Въпросните средства ще се инвестират в асфалтиране двора на “Чистота” и “Градини и паркове”, соларни панели и работни помещения

Тази база просто е ужасна и е срамно за това, че ние имаме такава база за двете предприятия, мотивира Анести Тимчев харчът на 2,5 милиона лева

Зам.-кметът отговаря на въпроса “Защо е мръсен Пловдив?”

Пловдив бил толкова мръсен, защото двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове” не отговаряли на темповете на развитие на града. Това е изводът от дългата тирада за мечтите за развитие на зелената система и чистота на въздуха, с която заместник-кметът Анести Тимчев разкри някои от параметрите по предстоящата обществена поръчка за модернизиране на „Чистота” и „Градини и паркове” на обща стойност 9,9 милиона лева.

Тимчев подчерта, че въпросните средства от 40-милионния общински заем ще бъдат похарчени именно за това- двете предприятия да отговарят на темповете на застрояването и желанието за увеличаване на зелените площи.  ОП-тата ще бъдат оборудвани с нови машини и съоръжения за по около 3 милиона всяко. Не е ясно обаче как точно предвидените за усвояване 2,5 милиона лева за строително-монтажните работи в базата на двете предприятия кореспондира с мечтите за разширяване на зелената система и по-чист въздух.

„Цялата тази територия, която гледате в момента, няма да бъде в този вид. СМР-то ще реши въпросът свързан с работните помещения, въпросът, свързан със соларни панели, и абсолютно наново изграждане на целия този терен- това е отводняване, инфраструктура, наклони, места за автомобилите. Както и няколко зарядни станции, тъй като сред новите автомобили ще има електрически. Ще има и промяна на местата, на които ще бъде извършвана ежедневната поддръжка на тези автомобили. Тази база просто е ужасна и е срамно за това, че ние имаме такава база за двете предприятия”, мотивира Тимчев харчът на 2,5 милиона лева, които, както изглежда, ще отидат основно за асфалтиране на двора на двете ОП-та.

Относно машините той заяви, че 20-30 от общо 6-те милиона за техника ще бъдат разпределени за транспортни средства, а останалата част за специализирано оборудване. Загатна, че и с парите от заема ще се търси възможност за решаване на въпроса с капковото напояване на зелените площи.

„В момента ни пречи това, че не можем да влизаме в малките улици. Там сме принудени да използваме ръчния труд, а това вдига веднага опасенията ни за качеството на въздуха. Ако ние не увеличаваме постоянно броя на машините, обслужващи улиците, ние сме принудени да извършваме многократно пътуване за така събраните регионални отпадъци, което допълнително натоварва качеството на въздуха. В същото време имаме няколко сериозни зелени площи на територията на Пловдив, за които ни трябва по-модерно обработване- река Марица и тепетата. На трето място имаме малките зелени пространства, които се оформят около новостроящите се сгради. За там е необходим не ръчен труд, а специализирана техника. Трябва да обслужваме и по-добре със съвременна техника и компонстиращата инсталация. В противен случай ще се задушим в собствената си невъзможност да обработваме зелените площи, да ги поддържаме, както и да вдигаме отпадъците от улиците. Основното нещо, което седи пред нас е развитието на града, което ние не можем да спрем, да не изпреварва драстично развитието на възможностите на двете предприятия”, заяви зам.-кметът.

На въпрос дали разликата в развитието на града и ОП-ата е причината градът да е мръсен той отговори „Определено да”.

„Нещата са много сложни в Пловдив, повярвайте ми. Каквито и усилия да правим, ние не можем да се справим с тази ситуация. Има два пътя- инфраструктурата тук в базата и активни и актуални съоръжения за поддържане на площите. Както и електроавтомобили, за да опазим атмосферния въздух”, заяви той.

Споделете ни във:

1 коментар за “Общината бори мръсния въздух с ремонт на базата на комуналните предприятия за близо 2,5 милиона

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.