Община Пловдив строи 74 апартамента за хора в нужда

Актуално Гласове Новини
„АД Инженеринг” ЕООД

Малко над 5 млн. лева струва изграждането им

Съвременни социални жилища за хора, изпаднали в нужда изгражда администрацията на града под тепетата. Стартът на проекта, който е спечелен  по ОП „Региони в растеж”, бе даден официално днес на ул. „Владя”, където ще се построи 9-етажен блок със 74 апартамента.

Целият проект е на стойност 7 млн. лв., като 5 250 000 ще струва самото строителството, а останалите средства са за осъществяването на допълнителна социална услуга.

В тях ще бъдат настанявани уязвими групи от населението и такива в неравностойно положение. Те ще са изцяло обзаведени с всички нормални битови условия, съобщи ресорният зам.-кмет Георги Титюков.

В обхвата на поръчката е проектиране и строителство (инженеринг), включително упражняване на авторски надзор при изграждане им. а практика това ще са 74 нови апартамента с различна големина от 25 до 100 кв.м, като те ще се дават според броя на членовете на семейството.

Това е един от тези проекти за 37 млн. лева, които бяха спасени от нашата администрация, тъй като бяхме пред угрозата да ги загубим и да бъдем глобени. Пожелавам бърза и качествена работа на строителя”. Това каза кметът Здравко Димитров на първата копка.

Титюков обясни, че фирмата изпълнител по проект е  „АД Инженеринг” ЕООД с управител Атанас Дръндаров.

В спечелената от дружеството поръчка е заложено строителство с РЗП от 6795 квадратни метра, която да даде възможност за обособяване на 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента. Блокът ще има 18 паркоместа, както и общи спомагателни помещения.

На въпрос на читател на Под тепето “защо за другите жилищни сгради се изисква осигуряване на паркиране за всички обитатели, а в случая това не е изпълнено”, Титюков даде следния отговор:

“Това попитах и аз, когато за пръв път ми показаха одобрения от ЕСУТ и Управляващия орган на оперативната програма проект. Оказа се, че когато става дума за социални жилища, това не е задължително изискване. Предполага се също, че хората, които ще ги ползват нямат лични автомобили. Затова по проект има частично осигуряване на 18 паркоместа.”

На събитието днес присъстваха и зам.-кметът по строителство инж. Пламен Райчев, зам.кметът на район Източен Атанас Кунчев, шефката на общинската Социална дирекция Веселина Ботева, общински съветници и представители на фирмата – изпълнител.

С изграждането на социалните жилища продължава изпълнението на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив, на социалната и образователна инфраструктура, редом с комплексното подобряване на жизнената среда и икономическата ситуация в града. Разположението на социалните жилища е част от подсилването на функционалните връзки между градския център и периферията и по-точно между централната градска част и район „Изток“, като същевременно е в непосредствена близост до две от зоните за въздействие на ИПГВР – зоната със социални функции (Първа градска част) с концентрация на образователни и социални обекти, както и зоната за икономическо развитие (Гладно поле).

Очаквайте подробности кой и как ще има право да бъде настанен в социалните жилища

Споделете ни във:

7 thoughts on “Община Пловдив строи 74 апартамента за хора в нужда

 1. Е как няма, поредната мега схема за точене и лочене на обществени средства,,,града се разпада инфраструктурно, няма един здрав бордюр, кал и нищета на всеки ъгъл, но за “ нуждаещите се “ да има…. кога ще ги шибат манафите зиковците, здравките и всички общински калинки нищоправещи…??!!

 2. Бре! Ще има нуждаещи се от 4-стаен апартамент!
  Реално ще е само са служители на общината, защото иначе щяха да го построят в Столипиново. Ама може и такава да е схемата. Да го направят некачествено, да откраднат парите и да пуснат хората от махалата да го разграбят … и да заличат далаверата!

  1. Първо, четиристаен за едно 10-членно малцинствено семейство, не ми се струва ексцесия. Второ, ако източна промишлена зона не е столипиново, не знам кое е.

   1. Трябваше да продължат със сградите до КАТ!
    Да избутат една редица, настанила се върху канала на ул. Напредък и да направят двуетажни къщи там. Ама как ще бутнат копторите на избирателите на Титюков

 3. Обаче само на мен ли тази сграда ми се струва доста лъскава? Та, тя е по-направена от повечето нови комплекси! Няма лошо да има красиви сгради, ама да не заживее в нея някой “нуждаещ” се общинар…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.