АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Община Пловдив: МБАЛ „Св. Мина“ има нужда от неотложни ремонти на стойност 394 000 лв.

МБАЛ „Св. Мина“ се нуждае от неотложни ремонти, които трябва да започнат през лятото, съобщиха тази сутрин от общината, като се позовават на доклад за състоянието на материално-техническата база, изготвен от управителя на общинската болница проф. Петър Петров. Той е направен по разпореждане на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

През пролетта са извършени огледи от специалисти и е направен обстоен анализ за състоянието на сградата, която е сторена в периода 1936 – 1938 г. Общата сума, необходима за спешните и средносрочните ремонти, е 394 000 лв.

“ На този етап цялостен ремонт на болницата не може да бъде направен, защото на два от етажите е разположено отделението за лечението на пациенти с Covid-19. Най-спешна е подмяната на ВиК инсталацията в западното крило, която по предварителни разчети ще струва 29 500 лв. За тази сума ще бъде подменен вертикалният щранг, ще бъдат изградени и ремонтирани баните. Кметът Здравко Димитров ще внесе предложение в Общинския съвет за отпускане на тези средства още тази  седмица“, съощават от общината.

В средносрочен план е необходимо да бъде довършен ремонтът на ВиК инсталацията в цялата сграда,  да бъде сменен болничният асансьор и да се извърши цялостен ремонт на покрива с подмяна на хидроизолацията.

Проф. Петър Петров бе назначен за временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Свети Мина“ през октомври 2019 година, а през пролетта на миналата година спечели конкурс за тази длъжност. Преди това, в продължение на години, болницата смени няколко ръководители, без да се проведе конкурс. Въпреки временните ръководства, в периода 2012 до септември 2019 г.  Общинският съвет на няколко пъти  одобри отпускането на средства за ремонт на отделението по образна диагностика, за погасяване на кредити към доставчици на консумативи и за изплащане на заплати. Общата сума за този период надхвърля  6 млн. лв.

Проф. Петров коментира, че при встъпването си в длъжност е заварил МБАЛ „Свети Мина“ в тежко финансово и материално-техническо състояние като едва преди три месеца лечебното заведение за пръв път успя да излезе с положителен финансов баланс. В същото време  общинската болница създаде екип от лекари, сестри и доброволци и пое отговорността за разкриването първоначално на 30, а по-късно на 90 легла за лечение на  пациенти с Covid-19. Само преди месец беше изградена кислородна система със 123 поста  във всички стаи. Средствата бяха осигурени от съвместна  дарителска кампания на Община Пловдив и болницата, която събра над 75 хиляди лева. Наложената стриктна финансова политика позволи на лечебното заведение да погаси изцяло банковия си кредит в размер на 270 хиляди лева, а след  преговори с НЗОК отпуснатите средства по клинични пътеки се увеличиха от 270 на 360 хиляди лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина