АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Областният управител: Въпросът е какво следва за държавата?

„Републиката има свалени правителства последните 30 години именно заради подмяна. Има загробени десетки политически формации именно заради подмяна на вота им. Въпросът е какво следва за държавата?“, написа областният управител Йордан Иванов във Фейсбук след падането на правителството на Кирил Петков тази вечер. Губернаторът може да загуби поста си при пренареждане на пъзела на властта в държавата.
Ето и целия му коментар в социалната мрежа:
През 2021 г. българските граждани направиха три поредни опита да изхвърлят ГЕРБ от властта. Третият опит ни изправи пред нелеката политическа ситуация да се конституира мнозинство без идеологическа спойка – само и само ГЕРБ и ДПС да стоят извън управлението на страната.
Четирите партии, които до скоро управляваха заедно, имат немалки разминавания в икономическите си виждания за просперитет на държавата. Но имат едно много общо нещо. И това е, че изпратиха ясно и недвусмислено послание, че ГЕРБ и ДПС трябва да стоят за неопределено дълъг период далеч от всяка стотинка на българския данъкоплатец.
ГЕРБ и ДПС извън властта не е ценност, но е амалгамата на настоящото управление на държавата. Това беше волята на мнозинството на последните парламентарни избори. Подмяната на обещанието „ГЕРБ извън властта“ днес възпалява всички ни до краен предел.
ИТН извърши ПОДМЯНА на вота на хората. Това е лъжа. Нека е ясно, че ИТН излъга не само собствените си избиратели. А и всички български граждани, гласували за останалите партии, които обещаха да изхвърлят ГЕРБ и неофициалния партньор ДПС от властта. Любезно напомням, че българският гласоподавател непоколебимо наказва такива предателства в 100% от случаите. Напомням, че в Републиката има свалени правителства последните 30 години именно заради подмяна. Има загробени десетки политически формации именно заради подмяна на вота им.
Въпросът е какво следва за държавата?
Това, разбира се, ще реши новото мнозинство в парламента. А ако не го стори съобразно правилата на представителната демокрация, бъдещето ще бъде предопределено от негово величество избирателя. Големият държавен проблем обаче е, че повече от 120 депутати не са на висотата на проблема. Нормотворци, държавници, министри и други овластени лица най-безцеремонно използват „македонската тема“, за да обяснят на собствените си гласоподаватели греха си към тях. Това е преди всичко безотговорно поведение, което при решаване на национални и наднациоални въпроси от такъв мащаб граничи с престъпно.
Повярвайте, публичните системи са почти парализирани за последните 12 години. Това парализиране е функция на политическата воля на ръководителите на стотици институции в Републиката. Потъпкани са всякакви чест и достойнство на работещите за държавата и са заместени с подчинение, страх и службогонство. Потъпкани са правата на негово величество данъкоплатеца и са подменени с надменност, административен произвол и пилеене на публичен ресурс. Потъпкана е идеята за малка, компактна и професионална администрация и е подменена с раздут аналогов партиен апарат. Потъпкан е меритократичният идеал и е подменен с „наше и ваше, батко и братко“. Потъпкана е идеята за работещо правосъдие като основен стълб на демократичното устройство и е подменена с едно фалшиво държавно обвинение, което има основна роля да брани старите управляващи.
И това не се лекува нито с още ГЕРБ, нито с още ДПС. Това се лекува чрез методично усилие за промяна чрез еволюция. Без ДПС и ГЕРБ. Това се лекува чрез въвеждане на справедливост на всички нива. И именно това опозицията не иска да се случи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина