Ново и старо: Кафе-пекарна Конфитюр и къща-хлебарница Мисови

Актуално Градът Забравеният град Култура
карловска

С различни текстове и детайли сме ви разхождали виртуално по емблематичната улица Карловска в Града под тепетата, тъй като тя е изключително ценна и впечатляваща със сградите и тайните си. И до днес си остава улица на търговците и майсторите, затова и когато се загледате по голяма част от постройките, несъмнено ще забележите как на повечето партерите са обособени в магазинни и търговски помещения.

Такава е и къщата, на която посвещаваме следващите си редове, намираща се в самото ѝ начало – на номер 2. Тя е строена за братята Трифон и Мито Мисови, а проектът от 1928 г. е на арх. Светослав Грозев. Сградата е пример за ранното навлизане на модернизма у нас, като тук той е  интерпретиран с елементи от местната архитектурна традиция.

В момента на ъгъла към Марица ще откриете кокетна кафе-пекарна с примамливото име Конфитюр. Собствениците отначало започват да творят тестени вкусотии като хоби, после това постепенно прераства в страст, докато накрая не се превръща в начин на живот и средство за препитание.

Прочетете още за историята и настоящето на къщата във вирталния гид LOST IN PLOVDIV.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.