АктуалноГрадътКултураНовини

Нова специалност и дигитализирана зала към библиотеката на УХТ  

Бившият ректор проф. Димитър Хаджикинов е първият носител на наградата „Плодотворие“  

Служебният министър на земеделието Явор Гечев не дойде на церемонията по откриването на новата академична 2022/2023 учебна година в Университета по хранителни технологии днес. На тържеството присъстваха заместникът му Георги Събев, който е възпитаник на учебното заведение.

„За 70-и път откриваме учебната година като висше училище, за 20-и път това се случва, след като Висшият университет по хранително-вкусова промишленост става Университет по хранителни технологии„, каза доц. Атанаска Тенева – зам.-ректор на ВУЗ-а“, която водеше церемонията в двора.

Специалната статуетка „Плодотворие“ връчи ректорът на УХТ  проф. Пламен Моллов по време на откриването на бившия ректор /1999 – 2003 година/ проф. Димитър Хаджикинов.

Тя е дело на пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки и днес бе предоставена за първи път с идеята отличието да се дава на личности със солиден принос в развитието на ВУЗ-а.

И тази година първокурсниците, които желаят, ще получат таблети за срока на обучението си.

Проф. Моллов поздрави студентите и им даде указания:

„Вие сте първото изцяло дигитално поколение, познато на света, а вашата сила е в способността да управлявате технологиите. Не допускайте технологиите да ви управляват! Изключвайте устройствата си поне за един час на ден. Научете къде се намира бутонът OFF. Посвещавайте времето си на здравето, културата, духовността и хората, които обичате. Това е най-ценното в живота!“ 

От речта му стана ясно, че УХТ ще продължи да работи в хибриден режим, като  разширява мобилното обучение. Част от лекционните курсове ще бъдат провеждани в електронна среда, а упражненията – присъствено в подходящо за студентите време.

Очаква се през март следващата година да стартира новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на основа вино“, а през идния месец ще се открие нова изцяло дигитализирана зала до университетската библиотека.

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев също поздрави първокурсниците за избора им да продължат образованието си в УХТ. „Гордея се, че съм негов възпитаник“, заяви той и увери, че това е университет, който развива и надгражда, а неговите възпитаници имат успешна реализация на пазара на труда. 

На събитието присъстваха още зам.-областният управител Даниела Николова, кметът на район „Централен „Георги Стаменов, зам.-председателят на Об С Димчо Петров, ректорите на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева и на АМТИИ  проф. Тони Шекерджиева- Новак, директорът на Техническия университет проф. Въльо Николов, доц. Боряна Иванова – зам.-ректор на Аграрния университет, доц. Надя Чернева – зам.-ректор на Пловдивския университет, Олга Манолова – председател на Настоятелството на ВУСИ, Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България и доц. Борислав Великов – член на Съвета на настоятелите на УХТ, председател на 39-отото НС и член на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По време на тържеството 11 първокурсници, приети с максимален бал 24 в университета,  получиха студентските си книжки от ректора проф. Пламен Моллов. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина