АктуалноБългарияВашите писмаЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Невидимите хора или историята на 35-годишния Благо, който иска да работи

Хората в неравностойно положение са подминавани, съжалявани или игнорирани сякаш са невидими. Но те са тук – живи и жадни за работа и нормален живот

Ежедневно в редакцията ни пристигат писма със сигнали и апели за помощ. Преди няколко дни ви разказахме за Ангел – баща на 3 деца, който се бори с коварна болест и има нужда от средства за лечение.

Житейската история от днес е на друг млад мъж, на годините на Ангел, който просто иска да работи, но няма тази възможност. За него ни писа Симеон Димчев, който го срещнал до Библиотеката. Неговата идея е да му помогнем да бъде забелязан от потенциален работодател.

Вижте неговото емоционално писмо:

„Здравейте, нуждая се от Вашата помощ. Става дума за млад мъж, намиращ се в едно незавидно положение.

Това е Благо. На 35 години. Срещнах го на ул. „Иван Вазов“, до стълбите на Народната библиотека. Един от мнозината, които имат нещастието да бъдат с трайно намалена работоспособност – с решение на ТЕЛК е признат 90% инвалидност. По негови думи лекарска грешка му коства левия крак, поради което ежемесечно получава пенсия за инвалидност на стойност 200 лева. Живее със своята майка в село, близо до Асеновград – не назова името му.

Въпреки неговото положение, той може да шофира – десният му крак безупречно функционира, а колата му е автоматична. Разказва, че ежедневно кара майка си до работното й място, а след това се разполага някъде, където очаква някой друг човек да се претегли на кантара му за 50 стотинки.

Преди време е бил регистриран като безработен в Бюрото по труда. Преминал е дори обучение за надомна работа, но работното място, което му предложили било стандартно, такова, което изисква присъствието на работника  – да бъде на разположение на своя работодател във фирмата. Съответно му казали, че ще му бъде трудно придвижването до Пловдив и не искали да го поставят в такива ежедневни затруднения. Твърди, че работодателите  не били толерантни и не искали да наемат на работа трудоустроени.

Макар и да е освидетелстван като инвалид, Благо иска да работи. Длъжността нямало значение, стига да може да я извършва качествено. Нормална работа не е вършил от години.

Ежедневно хората в неравностойно положение са подминавани, съжалявани или игнорирани сякаш са невидими. Но те са тук – живи и жадни за работа и нормален живот. Дишат същия въздух, който и ние, смеят се като нас, щом нещо ги зарадва, плачат като нас, щом нещо ги натъжи.

Лично Благо не го познавам, но и не ми дава сърце да видя млад човек като него,който в разцвета на силите е сякаш отхвърлен от обществото като непотребен и ненужен. Трябва да правим добро, това ни отличава от животните, българинът има нужда от пример,че да правиш добро на другите не е нещо лошо.

Затова Ви умолявам – помогнете ми да разгласим тази история до повече хора и да му помогнем отново да бъде част от обществото. За връзка с Благо – 087 603 9333.

Попитах изрично въпросния мъж дали е съгласен да взема неговия личен номер, да направя снимка и да напиша публикация за него в Интернет и социалните мрежи. Отговорът бе положителен за всичко.

Моята идея е чрез писмото да му помогнем да бъде забелязан от потенциален работодател и отново да може да извършва работа. Така, че имате разрешението на мъжа да публикувате историята, която Ви написах, за да можем да му помогнем да бъде част от обществото отново.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина