Не пускат протестиращи на сесия на Общински съвет

Актуално Градът Новини Под ножа

Десетки полицаи пазят заседанието на местния парламент, проверяват журналистите на входа. Съветници влизат до пленарната зала през страничните стълби 

При засилени мерки за сигурност стартира днешното заседание на Общински съвет. Двадесетина протестиращи срещу случващото се в Комплексния онкологичен център, водени от Асен Костов и Стойчо Андреев, напират да влязат на сесията, за гласуването на предложението за прекратяване договора на шефа на онкото и избор на временно изпълняващ ръководител. Те обаче са спрени от полицията още на входа. Много униформени са ангажирани с охраната на сградата на ОбС, за да не допускат вътре граждани, тъй като сесията е обявена като закрита. В отговор хората на протеста направиха жива верига, за да не пускат старейшините и ръководния екип на общината в пленарната зала. В резултат повечето от тях, включително и кметът Здравко Димитров, влязоха през страничните стълби.

“Искаме да влезем на гласуването за онкодиспансера, за да мине прозрачно”, заявиха граждани, развяващи транспаранти “Не на отровните калинки! Една болест ни стига!”. Униформените на входа обаче са направили кордон и са категорични, че няма да допуснат външни лица в Общински съвет, докато не каже председателят на местния парламент. Служителите на реда проверяват дори журналистите. Изискват служебните им карти.

Вътре в залата пък съветниците решиха, че няма да допуснат вътре представители на протестиращите.

Д-р Веселка Христамян от ДБ направи процедурно предложение за допускането на двама техни представители на обсъждането на точката за КОЦ. “Не желаем да превръщаме ОбС в протест, но желаем комуникацията с гражданското общество да бъде констурктивна”, каза тя. ” Кой да пуснем? Кои са тези граждани?”, попитаха съветници от ГЕРБ. При гласуването на предложението 13 бяха “За” присъствието на външни лица на сесията, 15 бяха “Против” и 16 се въздържаха.

Очаквайте подробности!

Споделете ни във:

1 коментар за “Не пускат протестиращи на сесия на Общински съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.