Най-достъпният водопад от Пловдив

Актуално Градът Живот Зелен град Новини
Това е и едно от най-популярните места до града за разхлаждане в големите жеги и е подходящ и за посещение с деца
Източник: Lost in Plovdiv

Вече сме ви разказвали за водопадите около Града под тепетата, които е добре да посетите през пролетта, тъй като тогава са най-пълноводни. Единственият недостатък при планирането на такъв тип екскурзия обаче, е по-дългата разходка, която достигането до тях предполага. Това не би бил проблем, ако сте в добра физическа форма, но за семействата с по-малки деца си е истинско предизвикателство. Само след няколко крачки започва дежурното мърморене колко са изморени и най-често всичко завършва с носене на ръце и истинско неудобство за родителите.

За щастие, в непосредствена близост до Пловдив има едно място, което перфектно съчетава кратка разходка сред природата по-съвсем равна екопътечка заедно с красива гледка към водопада край река Първенецка.

За да стигнете до него, поемате по пътя към село Първенец, което се намира само на 10-ина минути от град Пловдив. Малко след табелата за края на населеното място вдясно ще видите отбивка от пътя. Навътре има няколко обособени паркинга, но през почивните дни е възможно да спрете и отстрани на пътя, тъй като мястото е популярно и се пълни бързо.

Точно до водопада може да стигнете по две пътеки. Тази, която започва вляво преди мостчето, има един малко по-стръмен участък и за много малки дечица не е съвсем подходяща. Другият вариант е веднага след моста да поемете наляво. Там пътят поема точно покрай реката и е съвсем равно. Обособени са и места за пикник и дори почивка, като имайте предвид, че разстоянието е не повече от 500 метра. Най-малките, разбира се, е добре да бъдат държани за ръка, за да не цопнат в студената вода.

Това е и едно от най-популярните места до града за разхлаждане в големите жеги. Усещането е сякаш си в гората, а всъщност разходката е съвсем кратка и лесна.  Водопадът е малък, но много красив и определено си струва разходката.

Наблизо има две заведения – Мелницата, което се намира точно на брега на реката и покрай него минава пътечката. То е по-непретенциозно и с предимно традиционна кухня – скара, картофки, салати. Цените са съвсем приемливи, а дворчето и близостта до водата го правят много спокойно и прохладно.

Явора е по-близо до паркинга и по-подходящо, ако сте с мънички дечица. На разположение за тях има обособена детска площадка с мини батут и съоръжения за катерене, а в градината е направена много приятна част за сядане сред дърветата с директен изглед към играещите малчугани.

Това може би е най-близкото и лесно достъпно местенце за разходка през уикенда и ако не сте го посещавали, задължително си отделете време през идните пролетни почивни дни.

Вижте още много градски и извънградски маршрути в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

1 коментар за “Най-достъпният водопад от Пловдив

  1. няма място, което да не е прецакано от мизерните селяндури крастави каза:

    Спрете с рекламите, че ганьо мизерията ше налазе и там и после щ е е сметището в Цалапица!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.