АктуалноГрадътЗелен градИзбор на редактораМненияНовини

Над 50 протестират в дъжда срещу кариерата в Горнослав

Лошото време и дъжда не спряха протестиращите срещу кариерата за добив на мрамор над село Горнослав да излязат днес пред общината в Асеновград. Още преди официалното начало на недоволството над 50 жители на селата Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан и хора от Асеновград, които ги подкрепят, се събраха в центъра на родопското градче пред сградата на кметството, където в този момент трябва да започне сесия на общински съвет. След като няколко пъти от инициативния комитет блокираха пътя за Кърджали, но не успяха да стигнат до хората, от които зависи решението, днес преместиха протеста под техните прозорци.

Хората очакват този път кметът на Асеновград Христо Грудев да внесе в общински съвет техните обструкции и предложения относно кариерата за мрамор над Горнослав, след като им бе обещал за предходната сесия, но не го направи.

На място жителите на петте села от Родопите донесоха и цветя за засаждане за всички, които ги подкрепят в битката им. Свежите растения бяха като символ за каузата на хората- зелена среда, чиста природа.

Протестът се организира в Деня на водата.

Ето и какво се казва още в апела им към обществото и властимащите:

ЗАЕДНО под прозорците на Община Асеновград на следващата й сесия, с жителите на Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан!

ЗАЕДНО да защитим Добростанския рид от НЕзаконна кариерна дейност!

ЗАЕДНО с пострадали вече жители от област Пловдив, чийто живот, домове и поминък се рушат от взривовете, шума и праха на близки кариери!

ЗАЕДНО с гражданите на Асеновград, които искат прозрачно и честно управление на Общината!

ЗАЕДНО с водачите на листи за Община Пловдив от всички партии, към които МИК изпрати Отворено писмо.

ЗАЕДНО с поддръжниците ни от цяла България, за които Родопа планина е светиня!

ЗАЕДНО да бъдем ОТГОВОРНИ за бъдещето на БЪЛГАРИЯ!

Защо протестираме?

ЗАЩОТО:

-Общинските съветници НЕ подкрепиха местното население и НЕ допуснаха разглеждането на нашите предложения на предходната сесия, затова на 6ти март изпратихме същите проекто-решения до кмета на Асеновград и ще очакваме там всички, на площада, какво ще реши Общинския съвет, дали ще се стигне до разглеждане на защитата на нашите гори.

-ВАС прекрати разглеждането на делото срещу решението на Министерски съвет и се обяви за НЕкомпетентен.

-Административен съд София-град, който пое разглеждането на делото, обяви всички, освен концесионерът, за НЕдопустима страна и го остави без разглеждане.

-Нашите възражения от 2015г. и 2016г. НЕ стигнаха там, където трябва, а до РИОСВ бяха изпратени становища, че ние НЯМАМЕ нищо против това инвестиционно намерение.

Очаквайте подробности

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина