На Първия учебен ден в Сценични кадри

Актуално Градът Култура Новини

Писател и зам.-кмет гостуваха на откриването на учебната година в НГСЕИ

Никола Михайлов, стажант

С малка церемония в двора на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства заместник-кметът по “Култура, археология и туризъм” Пламен Панов, писателят Недялко Славов, директорът Николай Томов и един дванадесетокласник дадоха старт на новата учебна година.

На Първия учебен ден в Сценични кадри присъстваха само учениците, които са за първа години в арт школото, заради мерките за сигурност присъстваха само те и почти целият преподавателски състав, а останалите гимназисти бяха поздравените от учителите си вътре в класните стаи.

Родителите наблюдаваха посрещането извън двора, с нескрито вълнение.

„Добре дошли в нашето семейство! Днес прекрачвате прага на най-хубавото училище като деца, а след 5 години ще завършите като наши колеги! Питайте, не спирайте да питате и работете здраво!“ , каза директорът Николай Томов. Той прочете и поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов.

Официалните гости им пожелаха късмет в тези по-различни времена.

„Тази година е особена, подчинена на световната пандемия, мерките и последиците от нея. Ще се справим, защото най-важното условие е да посрещаме всички предизвикателства „заедно“. Така сме силни. На този ден бих искал да ви дам един съвет, да отправя едно пожелание – да следвате и изпълнявате три важни неща, които ще ви гарантират успех. Това са „ постоянство“, „ желание“ и „отделеност”, каза в обръщението си към осмокласниците заместник-кметът Пламен Панов.

Недялко Славов каза на учениците, че мястото, което са избрали за свое училище е красиво, духовно средище.

“Това, което трябва да знаете е, че живеете в най-великия град. Учите в едно от най-красивите и духовни места в този град. Тук ще влезете в света на изкуството и той ще стане ваш втори дом и той ще бъде по-голям от дома, от който идвате. В този дом един ден вие ще лекувате, ще спасявате и ще вдъхновявате хората”, каза в приветствието си големият български писател.

Събитието започна с химна на България и завърши с традиционният първи звънец, който заедно с аплодисментите на присъстващите родители, посрещна учениците в класните стаи.

От името на дванадесетокласниците, поздрав към новия випуск отправи Калин Биркадзе

Преди това всички те трябваше да си сложат маски, преди да прекрачат прага.

За своите 45 години, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства успява да се сдобие с високи постижения както като учебна институция – голяма част от възпитаниците на училището са утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, така и с различни творчески постижения – реализират се множество проекти за киното, операта и театъра. Открита през есента на 1975 година, като СХУ за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър – гр. Пловдив, НГСЕИ продължава да създава квалифицирани кадри, които представят България пред културните светила в Европа и света.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.