АктуалноКултураНовини

На добър час на осмото издание на Пловдив Джаз Фест!

В следващите четири дни в Градът под тепетата ще се лее джаз. Осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната – Plovdiv Jazz Fest, предлага на ценителите шест неповторими звездни концерта.

Началото е тази вечер от 20:00 ч. със спектакъла „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс“. В него четирима музиканти от четири държави ще представят музиката на легендарния композитор Чарлз Мингъс, на когото през април 2022 г. се навършиха 100 години от рождението му. По този повод екипът на Plovidiv Jazz Fest се свърза със забележителните пианисти Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия).

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на фестивала. Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт на фестивала.

Изненада за публиката е, че първата вечер от фестивала всъщност ще включва два концерта. Веднага след тях на сцената със своя квартет ще се качи една от младите звезди на джаза днес, тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед.

Този концерт също така е и продължение на акцента върху жените в джаза, който през годините Plovdiv Jazz Fest поставя. Музикалната критика отбелязва, че творчеството на Яз Ахмед не прилича на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика размива границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Вече отличена с някои от престижните награди за джаз, свирила с групи като Radiohead, Яз Ахмед е сред най-интересните и иновативни музиканти днес.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина