АктуалноГрадътНовини

Мюсюлманската общност покани украинските бежанци на празник – ВИДЕО

Денят на ашуре събра представители на различните етноси и религии в Пловдив – ГАЛЕРИЯ

Представители на всички етноси, които живеят в Пловдив, се събраха за поредна година пред Джумая джамия в сърцето на града, за да отбележат #ЗАЕДНО Деня на ашурето.

Празникът се организира от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство, с подкрепата на община Пловдив, а споснор е сладкарицата, която се помещава на партера на храма.

Заместник-главият мюфтия на България Бейхан Мехмед разказа на всички за значението на празника на всички присъстващи на тържеството.

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю отбеляза в приветствието си:

 „Денят на ашурето е един от светите дни, който се празнува както в Турция, така и в България. Със съдържанието си символизира толерантността, подпомагането и милосърдието. Денят на ашурето подхожда на Пловдив, заради хармонията в живота на общностите в този град.“

Областният управетил Ангел Стоев заяви от своя страна, че това е ден, в който общностите търсят пътя едни към други.

„Така както пише та входа на Народното събрание – „Съединението прави силата“. Така както ни завеща Васил Левски, че в нашата чиста и свята република трябва да има място за всички.“

Председателят на джамийското настоателство на Джумая джамия и домакин на събитието Ахмед Пехливан бе отправил специална покана към общността на украинските бежанци в Града под тепетата.

Това се прави с послание за мир, радост и берекет“, каза Ахмед Пехливан и допълни, че порции ашуре ще бъдат доставени чрез БЧК за тях.

На церемонията присъстваха още заместник-кметовете Йордан Ставрев и Тодор Чонов.

Единственият дервиш в България – пловдивчанинът Васко Косев, танцува за всички на празника – ВИДЕО.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Сунитите са двуличници , те убиват светите хора в гръб на входа на джамъсъту. Истинските муьулмани сме ние шиитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина