АктуалноБългарияГероите на деняЕвалаНовини

Мюрсел Мурад е Пожарникар на годината в Пловдив

Младият огнеборец е ‘’рецидивист” по отличия през последните години
Пловдивската пожарна излъчи победителите на областното ниво,, които ще ни представят на Националния конкурс „Пожарникар на годината“ – 2021 г.
На церемония днес бяха обявени имената на служителите от РД на ПБЗН – Пловдив, които представят дирекцията в националния конкурс „Пожарникар на годината“ – 2021 г. Класирането на областно ниво бе направено от комисия, след обсъждане на конкретни предложения и оценки за работата на служителите от всички подразделения.

За комплексен победител е избран 27- годишния Мюрсел Нурай Мурад, който е инспектор в група Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност на 01 РСПБЗН Пловдив.
 
Образованието си завърша във факултета по ПБЗН в АМВР , след което постъпва на работа в Първа РСПБЗН Пловдив. Младият огнеборец е пример за професионализъм, себеотрицание и подражание, заради участието си в гасенето на сложите пожари, разразили се само през няколко дни, през месец август.

На 4 август миналата година е получен сигнал за пожар в землището на с. Старосел.  Пожарът се разраства на голям фронт  и навлиза в Старосел. Поради голямата площ и бързото му разпространение огънят застрашава борови масиви и туристически комплекс. При пристигането на подкрепа от Пловдив, Мурад взема активно участие в гасителните действия и поема ръководството им, организирайки работата на терен на екипите на РСПБЗН Хисаря и на 10 горски служители от Държавно горско стопанство Хисаря.

Гасителните действия се водят в пресечена местност, но огънят е локализиран преди да нанесе още по- големи щети. Няколко часа по- късно Мурад участва в гасенето и спасяването на 2 обитаеми къщи и 3 стопански постройки в село Кръстевич. Инспектор Мурад е един от първите, пристигнали на местопроизшествията  в селата Кръстевич и Старосел и  над 30 часа ръководи гасителни и спасителни действия, въпреки умората, проявявайки висок професионализъм и себеотрицание успява да потуши пожара и да предотврати значителни материални щети.

Два дни по- късно, на 6 август, при пожар в село Михилци отново са му поверени едни от най- тежките и сложни участъци. С личен пример участва в изграждането на важна просека в трудно достъпен район, за спиране разпространението на пожара. С опит и кураж помага на своите колеги, прекарвайки повече от 24 часа на терен.  На 11 август 2021 г. инспектор Мурад поема логистичното осигуряване на екипите, участвали в потушаването на пожар, който се е разразил във вилна зона „Воден камък“ в община Хисаря.
От 2017 до 2019 година младият огнеборец двукратно е награждаван с Писмена похвала от директора на ГДПБЗН и с Индивидуална парична награда от министъра на МВР.
През 2019-а младият огнеборец от Пловдив получи Национална награда за Пожарникар на годината.

Отличен в направление „Пожарогасителна дейност” в първия етап на конкурса е Иван Тодоров Колев- Инспектор в група Пожарогасене и спасителна дейност на РС на ПБЗН – Карлово.

Иван Колев е участвал в гасенето на 3 големи и сложни по развитие пожари през месец август 2021 г – горски пожар в борова гора над с. Розино, продължил от 02.08.2021 г. до 06.08.2021 г., пожар в борова гора над град Карлово, продължил от 26.09.2021 г. до 28.09.2021 г. и пожар в склад на предприятие за млекопреработка в с. Ведраре в края на месец октомври 2021 г. 39- годишният карловец е отличен за своя професионализъм, спасяването на човеши животи и имущество, както и за уменията му при ликвидиране на произшествията.
Отличен в Раздел „Спасителна дейност ” е началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ – гл. инспектор Петър Христов Петров.

32 -годишният Петър Петров започва работа в сектора преди 10 години, а от 2 години е негов ръководител. Лично ръководените от него екипи са на първа линия в редица от най-тежките ситуации, спасяват човешки животи при пътни инциденти, реализират спасителни операции на суша и във вода. Такъв е и случаят при който той бе отличен.

През месец септември 202 1г. при гасенето на сложния и продължителен пожар в района между Нареченски бани и Югово, пое ръководството на източния оперативен участък и защити от пожара село Югово, изграждайки сложно техническо съоръжение, с което осигури водни количества за гасене на пожара в недостъпна местност при денивелация 250 метра.

С проявените себеотрицание, съобразителност и личен пример успя да организира защитата на село Югово от разразилия се пожар.
Още един млад служител на Пловдивската дирекция –  28-годишния Борис Ангелов Канагрохов, инспектор „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” в 01 РС на ПБЗН е отличен с приз в направлението „Контролна дейност”.

Започва работа в пловдивската пожарна веднага след завършването му на факултета по ПБЗН в АМВР. Борис Канагрохов притежава отлични професионални познания на строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, прилагани в новото строителство, участва в множество експертни съвети по устройство на територията. Работи с младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ и анализира причините и условията за възникване и разпространение на пожари, предлага мерки за тяхното предотвратяване. Борис Канагрохов е пример за колегите си, упражняващи „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ .
Ст. инспектор Йордан Митев Михов е отличен в раздел „Превантивна дейност“.

Ст. инспектор Михов е началник група Противопожарен контрол и превантивна дейност в сектор ПКД на РДПБЗН-Пловдив и е дългогодишен опитен кадър, който повече от 30 години работи в системата, грижейки се за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи на територията на Пловдив област.

Със заповед на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- Пловдив комисар Георги Мангараков, петимата служители са наградени с „Писмена похвала”. Те ще представят дирекцията на национално ниво в конкурса „Пожарникар на годината”, който ще се проведе в столицата.
През последните години се утвърди и категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци. Победител в категория „Партньори“ тази година е кметът на село Нареченски бани –  Димитър Бакалски, който успя да мобилизира местното население, което спомогна за гасенето на пожара.

Отличието му идва за работата на терен по време на горските пожари, изразяваща се в перфектна организация и взаимодейстие на местните структури, доброволци, ловни дружини.

Безценен бе личния му пример и логистичната му подкрепа на гасаческите групи.
Националният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела.

Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият – за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина