МРРБ каза „Не” на Зико за пробива под водната палата

Актуално Градът Изпод тепето Новини Под ножа
пробива под водната палата

Такъв проект не може да бъде започнат в следващите пет години, тъй като би нарушил реализираните дейности с европейски средства по бул. „Марица юг”

Бенефициентът- община Пловдив има задължение и отговорност да поддържа резултатите на проекта през 5-годишния период на устойчивост, заявява в писмо до кмета зам.-министър Валентина Върбева

Пробив под Водната палата няма как да бъде направен, или пък започнат, в мандата на кмета Здравко Димитров. Това става ясно от писмо на МРРБ, адресирано до кмета на Община Пловдив, вследствие на сигнал на гражданин относно намерението на администрацията да реализира спорния проект с пари от гласувания на миналата сесия на Общински съвет 40-милионен дългосрочен общински заем.

Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж”посочва, че според сигнала,  при изпълнението на пробива ще бъде нарушена устойчивостта на част от реализираните дейности по големия проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив” от миналата местна власт. Става въпрос за зоната на бул. „Марица юг” в близост до Водната палата, преобразена с европейски средства.

„Обръщам Ви внимание, че бенефициентът- община Пловдив има задължение и отговорност да поддържа резултатите на проекта през 5-годишния период на устойчивост. С оглед на това, бенефициентът следва да спазва условията, съгласно чл. 54, ал.1 от общите условия на административния договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, а именно да поддържа инвестицията в добро експлоатационно състояние, да не извършва значителна промяна, която засяга естеството, предназначението, целите или условията за изпълнения и която би довела до подкопаване на нейните първоначални цели, както и да използва резултатите от изпълнените действие по предназначение, в срок от пет години след извършване на окончателното плащане по безвъзмездната финансова помощ. В случай на неспазване на посочените задължение, управляващият орган може да наложи финансови корекции върху стойността на бенефицираните по проекта разходи”, пише предупредително до кмета Валентина Върбева, заместник-министър и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма.

От МРРБ молят в срок до края на месеца Здравко Димитров да предостави становището си относно постъпилия сигнал, както и подробна информация за засегнатите от проекта участъци и дейности.

В сигнала си гражданинът Георти Тодоров посочва, че с 10 милиона от гласувания дългосрочен общински заем общината иска да реализира проекта за пробив под Водната палата, но това ще засегне прилежащата крайбрежна зона от източната част на кръговото. Тя попада в един от трите лота на реализирания проект по ОП „Региони в растеж”. Акт 16 за този лот бе взет в средата на 2020г.

Излича, че проектът за пробив не може да бъде започнат преди средата на 2025г. Писмо на МРРБ е унищожително и за намеренията на общината да тегли 40-милионен заем, тъй като там проектите са разписани заедно.

Споделете ни във:

6 thoughts on “МРРБ каза „Не” на Зико за пробива под водната палата

  1. Искат да направят и Марица-Юг, също като Марица-Север – улица кърска, дупка до дупка, липса на пешеходна зона, мухи и комари колкото искаш с две думи „БУЛЕВАРД-МЕЧТА“

  2. Браво на МРРБ. Искат да унищожат тази току що напревена крайбрежна пешеходна зона за някаква магистрала в центъра на града. Пълни глупости.

  3. Съгласен съм за този подлез, ако сегашния кмет осъди бившия да върне парите за неудачното кръгово и фонтанчето! Нашата Община не е каца със злато, всеки кмет да експериментира и прахосва общински пари! По времето на двата мандата на Тотев бяха пропиляни десетки милиони !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.