Актуално

Митичните обирджии Пашката, Рамото и Бомбата попаднаха в полицейски капан

Пенсионирано ченге им поръчало банков обир за рожденния си ден

Инструментариумът на бандата
Инструментариумът на бандата
Бивш полицейски началник си поискал банков обир като подарък за рожденния си ден. Това разкри вътрешният министър Цветан Цветанов днес в Пловдив. Пенсионираният директор на РПУ-то в Бяла Слатина Тони Костадинов пожелал удар по финансова институция с процент от плячката на разбитата в петък вечерта мощна банда за обири, шетала на територията на цялата страна. Костадинов бе арестуван в събота заедно с цялата организирана група обирджии при специализирана акция. След перфектно организирана операция на пловдивската криминална полиция, белезниците щракнаха около китките на емблематичните пловдивски бандити Петър Николов- Пашката, Иван Радков – Рамото или Картофа и Димитър Баталски- Бомбата. Прочутото трио за кражби, грабежи и ловки престъпления бе спипано “на калъп” в петък след полунощ. Апашите били сгащени, докато се опитвали да пробият дупка в стената и да опразнят касата на чейнчбюро на ул. “Преслав”. При задържането в тях са открити огромно количество касоразбивачески инстументи, радиостанции настроените на честотите на полицията и на частна охранителна фирма, както и устройства за заглушаване на СОТ. Министър Цветанов благодари на директора на пловдивската полизия Тодор Чонов и на всички , участвали в операцията за “изключително добрата разработка”.Министър Цветанов и цялото ръководство на пловдивската полиция дадоха брифинг днес
Министър Цветанов и цялото ръководство на пловдивската полиция дадоха брифинг днес

В ареста са още четирима от Враца и двама столичани. По първоначални данни те са бачкали в цяла България в продължение на няколко години, като на сметката им са някои от най-шумните обири в държавата. Бандата се свързва с ударите в Троян, обира в Централна кооперативна банка в Козлодуй през септември , откъдето изчезнаха 80 000 евро. Министър Цветанов разкри, че са готвели още няколко обира в Благоевград, Мизия и Хасково.
Бандата е под наблюдение от почти два месеца, като от 30 дни Пашката и компания подготвяли удара си по чейндж бюрото. Имали са няколко предварителни огледа на мястото в ролята на клиенти, за да установят точно къде се намира касата. В петък вечерта спрели двете си возила- джип Мерцедес ML и лек автомобил из уличките около пожарната. Първо разбили съседния на бюрото офис и започнали да пробиват дупка в стената. Ченгетата обаче дебнели в засада през цялото време и докато бандюгите се правели на къртици, отвън вече била Криминална полиция и целия СПООР начело с началниците Пламен Узунов и Тодор Гребенаров. Обирджиите си глътнали езиците от неочаквания капан и се опитали да избягат. Невъоръжени Пашката и Бомбата са задържани на място, а Рамото бил открит от полицейско куче на тавана в кооперацията. По време на обиските в автомобилите и жилищата на кримките са открити пълен набор касоразбивачески инструменти, хилти,бормашини, горелки , шперцове , заглушители. „Тримата са били с телефони с предплатени СИМ-карти, закупени няколко дни преди обира. Личните им телефони били оставени в домовете им , за да им осигуряват алиби. Открити са и две радиостанции- едната настроена на полицейската честота , а другата на честоттата на частния СОТ , който охранява бюрото. Ние обаче бяхме наясно с това затова бяхме избрали друг метод на комуникация“, заяви директорът Тодор Чонов. Междувременно полицията във Враца и столичните ченгета, са прибрали и останалите съучастници. Всички се намират на топло под тепетата, тъй като разследването ще се води от пловдивската районна прокуратура. Координатор на операцията е бил зам. главният прокурор Бойко Найденов, който също бе в Пловдив днес.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина