АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Министърът на здравеопазването издаде заповед за лабораториите в УМБАЛ “Свети Георги“ и УМБАЛ“Пълмед“, които ще тестват за коронавирус в Пловдив

От утре като референтна започва да работи лабораторията в УМБАЛ “Пълмед“. В началото на другата седмица ще заработи и лабораторията в УМБАЛ “Свети Георги“

Здравният министър Кирил Ананиев одобри със своя заповед референтни лаборатории в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19, съобщи областният управител и председател на Областният кризисен щаб Дани Каназирева. Те ще обработват PCR тестове.

От утре като референтна започва да работи лабораторията в УМБАЛ “Пълмед“. В началото на другата седмица ще заработи и лабораторията в УМБАЛ “Свети Георги“, която също е включена в заповедта на ЗМ. Преди Великден и след като подпише необходимите документи, се очаква здравното министерство да реферира и лабораторията на УМБАЛ “Каспела“.

„За разкриването на лабораториите досега бяхме в непрекъсната комуникация с министър Кирил Ананиев. И днес в 18.30 ч. ме уведоми, че заповедта е подписана“, уточни областният управител.

По думите й в лабораторията на Университетската болница“ Свети Георги“ ще се обработват по 30 проби на ден, като има възможност броят им да се увеличи.

В болница „Пълмед“ има капацитет за наличието на коронавирус да се тестват 60- 70 проби. НЗОК ще плаща по 60 лева на тестван пациент, като има определени критерии за това от Здравното министерство и спуснати към РЗИ.

„За мен това е най-добрата развръзка за Пловдив и областта. Получихме пълно съдействие от министър Ананиев и огромна подкрепа от народния представител Менда Стоянова. Сигурна съм, че с работата на лабораториите, ще може много по-бързо да стават ясни резултатите от взетите проби. Това е особено важно и за медицинския персонал“, коментира областният управител.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ето как избегнаха тотална БЛОКАДА (задължителна за човечетата ако не искат да изгаснат както динозаври-мощняци!)
    https://www.youtube.com/watch?v=BE-cA4UK07c
    Отраканите корейци надхитриха даже Биг-Батковците от USA:
    Никакви „разноски“ не могат да се сравняват с пакостите от седмица-пет …БЛОКАДА за индустрия, земеделие, финанси, стопанство, образование, Качество на ЖИВОТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина