Министърът на икономиката отчете 54 % ръст на преките чуждестранни инвестиции въпреки кризата

Актуално Гласове Изпод тепето Новини

България е в топ 5 в ЕС по най-малък спад на икономическия растеж по време на пандемията, заяви Лъчезар Борисов

Очаквам да има по-сериозно възстановяване през следващата година, но само и единствено при условие, че няма нова пандемична вълна, обяви той

Министърът на икономиката връчи сертификат за инвеститор Клас А на управителят на  компанията „ Балкан Агрикалчарал” Стойчо Георгиев на кратка церемония в професионалния образователен център в ТИЗ днес. Дружеството инвестира над 30 милиона лева в нова фабрика за преработка на плодове и зеленчуци ще отвори нови над 40 работни места.

„ От началото на годината имаме сертифицирани над 22 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите за общо 710 милиона лева и над 3200 работни места. Голямата част от тези проекти са в сферата на публичността, разбира се имаме и във висотехнологичните услуги”, обяви министър Борисов след връчването на сертификата на „ Балкан Агрикалчарал”  .  Той допълни, че въпреки данните за преките чуждестранни инвеститори за първите седем месеца бележат 54 процента ръст на годишна база. Те са на стойност 1,4 милиарда евро.

Министърът на икономиката припомни, че в момента се изпълняват няколко антикризисни проекта в помощ на бизнеса. Той съобщи, че за последните два месеца това, което е инвестирано през оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” и ББР, е над 400 милиона, заедно с мярката 60 на 40, която се изпълнява от социалното министерство.

„ Със сигурност преминахме през най-тежкото тримесечие, второто през тази година, където спадът на икономическия растеж беше 8,5 процента на годишна база. Но в същото време България се представи много по-добре от доста държави членки на ЕС, където реализираха спадове от 20 и над 20 процента. Средният спад е над 14 процента, тоест България е в топ 5 по най-малък спад на икономическия растеж. Със сигурност следващите две тримесечия ще бъдат по-добри от второто. Очаквам да има по-сериозно възстановяване през следващата година, но само и единствено при условие, че няма нова пандемична вълна. Защото ако бизнесите и икономиките в Европа отново затворят, ще бъдем засегнати. Ако това не се случи очаквам следващото тримесечие да възстановяваме ускорено икономиката, разбира се и на база мерките, които се предприемат”, прогнозира Лъчезар Борисов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.