60 младежи от 4 професионални гимназии ще трупат умения в Центъра по професионално обучение „Тракия”

Актуално Изпод тепето Новини

Проектът „Достъп до технологично модерна образователна среда“ гарантира връзка между образованието и индустрията в Тракия икономическа зона

Министърът на икономиката: Днес минаваме на друго ниво в развитието на индустриалните зони

60 младежи от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в областта ще натрупват нужните за индустрията знания и умения в съвременна материално-техническа база в Центъра за професионално обучение „Тракия“ в „Тракия икономическа зона“. Старт на проекта „Достъп до технологично модерна образователна среда“ бе даден днес в образователния комплекс в индустриална зона „Раковски”. В него ще се обучават младежи от ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство – с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив. Инициативата дава шанс за по-лесна реализация на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника. Проектът се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Началото на учебните занятия, които ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“, обявиха днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов, инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“, президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на фондацията, кметове на общини, представители на компании от ТИЦ, директорите на професионалните гимназии и мениджъри на над 30 фирми.

„Проектът цели създаването на кадри за индустрията, без които тя не може. Имаме идея да го разширим във времето. Освен това част от практиките ще бъдат директно в заводите”, обясни инж. Пламен Панчев. И благодари на Фондация „Америка за България” за подкрепата.
„Вълнувам се, че сме част от този проект. Преди четири години срещнах инж. Панчев и се възхитих от погледа му в бъдещето и отдадеността на образованието. Окуражаващо е да се види какво могат да направят общите усилия на толкова много хора”, каза президентът на „Америка за България” Нанси Шилър.

„Това е една нова стъпка, която доказва, че ТИЗ е институция. Екипът на Тракия икономическа зона е част от екипа на министерството на икономиката. Днес минаваме на друго ниво в развитието на индустриалните зони- реализиране на директна връзка с образованието”, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Много сме благодарни, че ще работим съвместно. Този проект се възприема много добре от нас, но и от родителите и учениците”, казаха директорите на четирите професионални гимназии.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.