АктуалноБългарияВластНовиниПод лупа

Министър-председателят: Съветът за сигурност е бил фасада

Към него в нарушение на закона липсва ключово звено – Секретарият, който никога не е бил създаван, заяви служебният премиер Янев

Служебният министър-председател свика тази сутрин на извънредно заседание Съвета по сигурността към Министерския съвет заради наложените санкции от САЩ по закона “Магнитски“.

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници.

В началото Стефан Янев обяви, че съвета ще разгледа “актуални рискови заплахи в системата за националната сигурност” и план за реакция на държавата и банковия сектор в подобни случаи.

Преди началото на закритата част от заседанието, премиерът заяви пред медиите, че направеният анализ за функциите на Съвета по сигурност показва неглижиране на работата му. Янев обяви, че не е имало редовни свиквания и освен това липсват важни звена за работата на тази ключова организация.

Към него в нарушение на закона липсва Секретарият, който никога не е бил създаван, заяви служебният премиер. По думите му Съветът за сигурност е бил фасада.

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

Днешното заседание също идва на фона на рокади по върховете на службите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина