АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Министър Ангелов: Тази вълна не прилича по нищо на втората

В ЕС сме на VI-то място по заболяване и на IV-то на Балканите

България е на второ място по смъртност в света след Унгария

„Тази вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения. Там, където е необходимо ще има допълнителни доставки на ремдесивир. Броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна, но болниците продължават да се справят с тази ситуация. България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени“. Това заяви здравният министър проф. Константин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ днес.

69% от леглата за неусложнени пациенти към днешна дата са заети, а 70% от интензивните са заети.

В Европейския съюз сме на VI-то място по заболяване и на IV-то на Балканите. Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим 2 пъти на случаите, приетите в болници и починалите. Има тенденция на задържане на цифрите на заболели, съобщи Ангел Кунчев.

По смъртност сме първи на Балканите.

Нарастването на заболелите е с 23% на седмична база, обяви ген. Мутафчийски. По отношение на смъртността има колебание в нарастването – само 5%. Но за 14 дни е 53%.

България е на второ място по смъртност в света след Унгария.

България ще се справи с третата вълна, независимо, че в болниците се наблюдава увеличение на заеманите легла, заяви министър Костадин Ангелов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина