АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

С между 50 и 60 проби на ден започва работа лабораторията за диагностиката на COVID-19 в Пловдив

Според техническите характеристика на апаратурата, описани от производителя, максималната натовареност е 28 теста за 3 часа

Референтната лаборатория за диагностиката на COVID-19 в Пловдив, която бе изградена основно със средства от дарения в двора на Инфекциозна клиника на УМБАЛ  “Св. Георги” е с капацитет за максимална натовареност от 112 проби на ден, при 12-часова работа. Това стана ясно днес при откриването ѝ.

„Дейността първоначално ще започне с относително по-малък брой проби от максималния капацитет на апаратурата – 50 до 60 дневно,“ обяви проф. Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „СВ. Георги“ и допълни, че при пълно натоварване може да се достигне до 100 -120 проби на ден.

На церемонията присъства Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който бе посрещнат по подобие на минстър-председателят в нормална обстановка.

В очакване на генерала

Ген. Мутафчийски: Пловдив показа, че е много единен

Според техническите характеристика на апаратурата, описани от производителя, капацитет на новото съоръжение е 28 теста за 3 часа. При работа със застъпващи се цикли на изолиране и амплификация, капацитетът ѝ може да се повиши, поясниха специалистите, които ще работят на нея.

Според официалната информация от Областния оперативен щаб, основната задача на Референтната лаборатория (бел.ред.: цитирам) „е даде добавена стойност в дейността ни по диагностициране на пациенти с COVID-19 и да се обхване голяма група пациенти в региона.“

Закупени са тест-набори от Bioneer (Южна Корея) за екстракция на нуклеинови киселини и за откриване на коронавируса с полимерна верижна реакция. PCR тестовете са с два генетични маркера. COVID-19 се открива по един общ и един специфичен такъв маркер. Това е напълно достатъчно, според указанията на СЗО.

По стандартите на Световната здравна организация първите 15 проби (5 положителни и 10 отрицателни) трябва да бъдат потвърдени задължително от Националната референтна лаборатория. След тях вече не е необходимо потвърждение.

След края на пандемията лабораторията ще продължи да работи с възможности там да се извършва широка гама от вирусологични изследвания.

Изборът на апаратура е направен по три важни показателя: по-голям капаците за брой проби на ден, бърза доставка в рамките на 7 дни и доказано диагностично портфолио на фирма-производител в областта на клинична вирусология, микробиология и имунология.

Вижте галерия от откриването на лабораторията.

В следващото видео може да проследите церемонията по откриването.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Срам за пловдивчани! Грозно – театър по време на пандемия. Артистка и лъжкиня мадам лъжа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина