Местният парламент прие Годишната програма за управление на общинските имоти

Актуално Власт Градът Новини

Въпреки множеството предложения от страна на опозицията, ОбС прие първоначалния вариант на предложението (ВИДЕО)

Арх. Балчева: „Програмата е разработена въз основа на стратегия, която вие приехте миналата година“

Съветниците на Пловдив разгледаха и приеха Годишната програма за управление на общинските имоти на редовно заседание, което се провежда в Градския дом на културата.

Въпреки, че дневния ред на сесията е от само четири точки, сред които Бюджет 2021 и програмата за общинските имоти, те са изключително важни програмни документи за развитието на града и вървят тежки дебати изпълнени с политически изказвания, но и практични предложения да отпаднат над 10 имота.

След дълги изказвания и множество предложения от страна на опозицията, ОбС прие първоначалния вариант на предложението с 32 гласа „за“, 15 „против“ и нито един „въздържал се“. Точката мина основно с подкрепа от групата на ГЕРБ.

Против гласуваха съветниците от Демократична България, БСП, ВМРО и независимите. На техните критики отговори ресорния зам.-кмет арх. Невена Балчева.

„Програмата е разработена въз основа на стратегия, която вие приехте миналата година.“

По думите ѝ 3512 имота в програмата са за управление, а „разпореждането е сведено в едни малки размери.“ Тя посочи, че след сериозни дискусии в медии и комисии, предложенията на Съюз за Пловдив и ДБ, направени при обсъжданията на бюджета са  отпаднали. В стратегията за управление на зелената система на Пловдив е залегнали междублоковите пространства като зелени площи и спортни площадки, в съответствие с ОУП, подчерта зам.-кметът.

Веселина Александрова от ДБ предложи да отпаднат редица обекти. В район „Централен“ – 10 имота, които са паметници на културата – на ул. “Абаджийска”, “Железарска”, “Бетовен”, “Опълченска”, “Иван Вазов”, бул. “Шести септември”. Плюс имоти в „Източен“ и „Западен“ с идеята малки парцели да се използват за зелени площи, а не за застрояване.

Арх. Невена Балчева отговори, че къщите на ул. „Абаджийска“ в Капна, „Кирил Нектариев“ в Стария град, ул. „Ив. Вазов“ 27 и 39 и Къщата с медальона до съда са извадени от програмата за разпореждане. Тя препратила до вносителите на предложението писмо от НИНКН, че един от предложените обекти не е недвижима културна ценност.

Аз обаче ще подкрепя продажбата на апартаменти – това е пасив за общината, защото не можем да съберем наемите си“, посочи независимият Слави Георгиев поиска от разпоредителната програма да отпадне имот от 508 кв.м на ул. “Велико Търново” 7” – първата сграда на Родопския пансион. По думите му, имотът е сред последните големи парцели, останали в Централен.

Относно апартаментите арх. Бачева обяви, че до края на годината трябва да се направи паспортизацията им. “Жилищата, които се продават 98% са панелно строителство и аз съм съгласна със Слави Георгиев, че те са пасив. Би следвало общината да обновява своя фонд. Предложени са имоти за отстъпване на право на строеж именно за това,” допълни тя.

Йордан Илиев – председател на групата на ГЕРБ в Об С предложи в район „Източен“ да отпадне от програмата малък обект до ДГ „Детелина“, с който да се разшири дворът ѝ и в бъдеще на него да се построи ново крило.

Да отпадне концесията на ул. „Младежка“ предложи Йордан Иванов от ДБ.

Председателят на местният парламент Александър Държиков подложи четирите предложения, постъпили в дебатите от Слави Георгиев, Веселина Александрова и Йордан Илиев на гласуване и те не бяха приети с гласовете на управляващото мнозинство.

Накрая съветнициге приеха Годишна програма за управление на общински имоти с 32 гласа „За“, 15 „Против“ и 0 „Въздържал се“.

След гласуването думата за отрицателен вот взе зам.-председателя на Об С Димчо Попов от патриотите, който вместо обяснение, защо е гласувал така, се обърна към колега от Демократична България с думите:

„Нищо не е започнало с вас и се надявам да не свърши със вас! Понеже така защитаваната от вас джендър политика и гей браковете са силно пагубни за България.“

Споделете ни във:

1 коментар за “Местният парламент прие Годишната програма за управление на общинските имоти

  1. Големия бял мъж води града би към страшни неща. А това с Младежка днес беше върха, изплю се на работата на всички…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.