Лобистко предложение на съветника от „Кауза Пловдив“ предизвика скандал в Об С

Актуално Новини Под ножа

Поискаха освобождаване от такса на бизнеса с външна реклама

Съветниците първо приеха, а  5 мин по-късно отхвърлиха единодушно предложението му

Тротоарното право засега отпада до края на извънредното предложение

Скандално и откровено лобиско предложение на съветника от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян предизвика нещо невиждано на днешната и без това крайно нестандартна и интересна сесия на Общински съвет.

Към точката за отпадане на таксите за тротоарно право за затворените малки и средни бизнеси Сарафян се опита да прокара и допълнение, което да обхваща предприемачите, които се занимават с външна реклама и плащат такси към общината за билбордове.

Предложението на съветника нажежи до крайност атмосферата в Дома на културата и накара Здравко Димитров да заяви, че иначе коалиционните му партньори от Кауза Пловдив внасят допълнение към предложение, което е див популизъм.

Причината да се стигне до пререканията беше тази част от допълнението, в която бе заложена и възможност за хората, които докажат със заявление, че имат срив в бизнеса, да разчитат на финансово облекчение от Общината.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев подчерта, че мярката с неплащането на общински такси е само за затворените бизнеси, след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

„Не можем на всички да помогнем. Всеки един от нас, дори хората в тази зала, търпим несгоди от ситуацията.“

Предложението на Сарафян се подложи на гласуване и за изненада на всички и с голяма част от гласовете на съветниците от ГЕРБ бе прието с 36 гласа „За“.

Докато вървеше преброяването на гласуващите с вдигане на ръка, Кирчев предположи, че това ще се приеме и заяви:

„Така се отваря Кутията на Пандора и общинският бюджет може да изгърми!“

Веднага след вота обаче се появи ново предложение – за прегласуване. Свика се петминутна почивка, при която съветниците нямаха право да излизат от залата. Повечето от тях се събраха в центъра, на иначе пространството за култура, и коментираха.

Много заявиха открито пред медиите, че допълнението на Еди Сарафян е откровено лобистко и припомниха, че най-голямата фирма в бизнеса с външна реклама е директно свързана с политическата формация, след като нейният шеф бе един от кандидатите за общински съветници на партията.

Само пет минути по-късно след първия вот, при прегласуването, нито един общински съветник не подкрепи предложението на Сарафян, дори тези от Кауза Пловдив.

Резулатът бе: 0 гласа „за“, 11 „против“ и 32 „въздъжал се“.

После бе гласувано и предложеното от Йордан Василев от БСП – малкият бизнес да бъде освободен от такса тротоарно право до 3 месеца след края на извънредното положение.

То също бе отхвърлено, след като зам.-кметът Кирчев обяви на микрофон, че след като отворят заведенията Об С отново ще преосмисли дали да не освободи от такси този бизнес до края на годината.

В крайна сметка бе прието основното предложение за освобождаване от такса тротоарно право от 1 март до края на извънредното положение. За същия срок ще отпаднат и наемите за общински нежилищни имоти.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.