Лицата зад маските: Божидар Берберов – V-ти курс медицина – доброволец в Инфекциозна клиника

Актуално Гласове Евала Новини

„Нашите задачи са да оказваме помощ на медицинските специалисти при преглед, триаж на пациенти, манипулации, обработка на медицинската документация и други. Учим се в движение, не се знае кога ще се наложи да се справяме самостоятелно.“

„Поздравявам всички медицински специалисти, ДФ “Пловдив 112”, БЧК и всички останали, съпричастни към извънредната ситуация и активно участващи в разрешаването й!“

Днес ви представяме Божидар- един от първите студенти от Медицинския университет в Пловдив, които се включиха доброволно да работят в Инфекциозна клиника*.

Представете се

Здравейте, казвам се Божидар Берберов и в момента съм 5 курс студент към Медицинския факултет на МУ – Пловдив.

Как решихте да се включите на предната линия в борбата с COVID-19?

Решението да се включа като доброволец в борбата с COVID-19 взех като човек с развито гражданско мислене, приел принципа “Посветени на хуманността”, отчел рисковете и възможните последици.

Колко време прекарвате в Инфекциозна клиника?

Имаме седмичен график, но отидем ли, стоим докогато е нужно. Ситуацията е динамична, а човешкият ресурс – ограничен, така че се адаптираме спрямо нея.

Какви задачи ви възлагат?

Нашите задачи са да оказваме помощ на медицинските специалисти при преглед, триаж на пациенти, манипулации, обработка на медицинската документация и други. Учим се в движение, не се знае кога ще се наложи да се справяме самостоятелно.

Какво бихте казали на колегите си и на другите хора?

Всеки трябва да даде своя принос, понякога за сметка на лишения, ограничения и последствия. „Остани си вкъщи“ е не само етикет в социалните мрежи, а правилната постъпка, за да запазим себе си и околните.

Поздравявам всички медицински специалисти, ДФ “Пловдив 112”, БЧК и всички останали, съпричастни към извънредната ситуация и активно участващи в разрешаването й.

*Припомняме, че към момента 30 студенти от Медицински университет – Пловдив са се записали за доброволци. Те ще са в помощ на лекарите от Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, които са на първа линия при лечението на заразени с COVID 19. За сега 10 от тях вече работят по график в клиниката. Това са стажант-лекари, студенти, лаборанти и преподаватели от МУ.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.