АктуалноБългарияВластНовиниПод лупа

Кючука търси юрист с минимално заплащане !?

Администрацията на район Южен в Пловдив е публикувала обява с конкурс за длъжността „Старши юристконсулт“. От нея става ясно, че най-гъстонаселения район в Града под тепетата търси магистър по право с минимум една година стаж по специалността на заплата от 710 лева.

 

Преди време подобна обява за главен архитект в район Северен

предизвика намесата на министър на труда и социалната политика, който в национален ефир критикува практиката на писане на тези обявления.

„Подобни обяви водят до дестабилизация на средата за цената на труда и променя тренда надолу,“ това заяви тогава бившият министър на труда в кабинетите на Стефан Софиянски и Иван Костов по повод обявеното работно място. Иван Нейков призова за коректност. Оказа се, че обявената заплата от 560 лева е нереална и по това време заплатата на главен архитект в район на Пловдив е била близо 900 лева, показа проучване на Под тепето.

В конкретния случай с обявлението на район Южен или заплата е формирана на базата на значението на турската дума кючук (бел.авт.: малък, на името на квартала Малкият Париж) , или управниците нямат никакво намерение да се обграждат с добри специалисти, нито пък да обявяват реалните параметри на заплащането.

Некоректно написаните обяви за работа са същата история като подвеждащите реклами 1:1.

„В обявата трябва да се посочват реалните граници на възнаграждението, съгласно бюджета и ясните критерии за оценка,“ коментира пред Под тепето Ивайло Спасов.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина