АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Кух Бюджет 2023 за финала на един кух мандат

В последното си заседание за този мандат Общински съвет прие Бюджет 2023 с рекордни в историята на Пловдив 655 милиона лева. Гласуваните пари за града за тази година обаче са само цифри на хартия, нереалистична сметка без кръчмар. Финансовата рамка е куха. Приходната част- нереализуема. Задълженията- огромни. Очакванията- нулеви, въпреки главозамайващите 655 милиона лева. Това не се отрича дори от групите в ОбС, подкрепили предложението на Здравко Димитров и екипа му. Те обаче го одобриха само колкото Бюджет 2023 в този му изпразнен от съдържание вид да мине, за да може да бъдат актуализирани заплатите на общинските служители с 10 процента увеличение. И 1 милиард лева да бе написал с молив на хартия Зико днес, предложението му щеше да мине. При все, че в пленарната зала се заговори за риск за финансите на града, за тежък дефицит и дори за фалит на общината.

Единствено няколко души от опозицията ясно и категорично застанаха срещу така представения най-важен градски документ за годината.

„Днес ни предлагат да изпишем празен чек с огромна дупка в бюджета. Умишлено раздувате приходите, за да продължат харчовете на тъмно. Виждаме липса на стратегическа мисъл за Пловдив. Съществува риск за финансите на града с този бюджет. Има дори риск за фалит на общината“, коментира на микрофон Владимир Славенски от Демократична България.

„Вървим към 30 процента неизпълнение на този бюджет, който гласуваме днес. Пловдивчани са най-големият губещ“, заяви Тодор Стоилов от Алтернативна лява.

„Това, което говорих 4 години, стана реалност- харчим пари, които нямаме. Днес се приема бюджет със 100 милиона лева дефицит. За тези години нямаме завършен нито един голям проект, не е решен нито един проблем на града и гражданите. След катастрофално управление, най-слабото досега, градът се намира на прага на своята катастрофа. Срамът е за тези, които тези години подкрепяха Здравко Димитров, а в последните няколко месеца се правят на опозиция. Всички тук сме наясно, че само след двама месеца, с влизането в новия мандат, ще има спешна нужда от актуализиране на този бюджет“, каза независимият съветник Слави Георгиев.

Стефан Послийски от ВМРО дръпна 15 минутна реч, въпреки определените от правилника 5 минути за изказване, с която дотолкова изненада и съветниците, и журналистите, че те се зачудиха дали през тези 4 години са били на заседанията или не. Той заяви, че „войводите“ няма да участват във фалита на собствения си град и критикува начина на управление през този мандат, въпреки че през цялото време групата на ВМРО безрезервно и пламенно подкрепяше Зико и екипа му. На финал каза, че колкото и да имат забележки, той и колегите му от новата коалиция Съединени за Пловдив ще гласуват За.

Така стори и групата на ГЕРБ. Преди гласуването обаче председателят й Йордан Илиев предложи на микрофон във финансовата рамка да бъдат предвидени 5,2 милиона лева за нова улична мрежа в район Тракия, като 200 хиляди от тях да бъдат заложени именно в тазгодишния бюджет, а останалите да бъдат планирани за този през следващата година.

Предложението на Илиев бе прието от зам.-кмета по финанси Величко Родопски и Бюджет 2023 бе гласуван в този му вид. Нищо, че е изпразнен от съдържание и кух. С това решение местният парламент сякаш напълно логично сложи точката на един също толкова изпразнен откъм съдържание и кух мандат, който ще бъде запомнен с пропилените възможности, загубата на градска енергия и яростната защита на частния и корпоративен интерес, за сметка на публичния. Неслучайно така мина и финала на днешния последен ден на този общински съвет- без традиционната обща снимка, без ръкостискания и поздравления за добре свършената работа.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. А Слави Георгиев като гласува за грабежа от 35мил. от Пещерняците , услужливо вашия сайт си трае . Пример за „обективна“ журналистика. И ще цъфне в листата на ГЕРБ скоро . Жалки ми журналя

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина