АктуалноБългарияГласовеКриминалеМненияНовини

Контролната дейност на „Пътна полиция“ не намалява жертвите на катастрофи

Това сочат данните от сравнителен анализ на административно-наказателната дейност на МВР за последните 3 години, направен от Институтът за пътна безопасност.

Институтът за пътна безопасност представи данните от извършен сравнителен анализ на административно-наказателната дейност на МВР за периода януари 2019 г. – ноември 2022 г., резултатите показват наличие на тежки организационни проблеми, съобщи шефът му д-р инж. Богдан Милчев.

Контролната дейност на пътна полиция по никакъв начин не влияе върху жертвите от ПТП„, категоричен е той.

За посочения период невръчените електронни фишове са се увеличили с 3,3 пъти, а при наказателните постановления (НП) увеличението е с 6,6 пъти.

Според данните в доклада се констатира съществен спад при установените нарушения по ЗДвП, като през 2021 година нарушенията са 380 180 по-малко спрямо нарушенията през 2019 година.

Анализът на Института установи още, че колкото по-малко актове и електронни фишове издава МВР, толкова повече се увеличават невръчените наказателни постановления и електронни фишове. За периода не се установява пряка връзка между броя на невръчените НП и загиналите при ПТП.

Данните показват, че административно-наказателната дейност не е ефективно организирана от професионалното ръководство на МВР. Според мнението на експертите този проблем не може да бъде решен с правни инструменти.

„В „Пътна полиция кипи безсмислен труд“, твърдят от ИПБ.

Организацията категорично се противопоставя на порочната практика на различните политически ръководства на МВР през последните години да се опитват да решават организационни проблеми чрез промени в законодателството.

От там настояват за цялостно преразглеждане на методологията на контрол и поведението на полицейските сили и препоръчваме на министъра на вътрешните работи да възложи изготвяне на SWOT-анализ, който ще покаже както дефицитите на административно-наказателната дейност, така и възможностите за въздействие на пътнотранспортния травматизъм.

Припомняме, че през септември, по повод скока на загиналите при ПТП-та през лятото от ИПБ призоваха служебния министър председател да започне незабавни структурни и кадрови промени в Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата. Експертите апелираха Гълъб Донев да разпореди на министрите си да представят краткосрочен план за действие, с които да се въздейства устойчиво върху пътнотранспортния травматизъм.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина