АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Колонката на бармана: Ще се става!

Валентин Вълканов

„Ще се става!“ беше казал Кристиан Таков, и добави „ужасно бавно“. И беше прав. Ужасно бавно ще е, ще се snooze-ваме с години, ще стане предобед, ще ни се пръсне телефонът от познати и непознати номера, ще настанат няколко кризи на площада, ще минат всичките оперативки, ще доизтрезнеят всички пияни от снощи, ама все ще станем.

Не и този път, но пък нещата май бяха почти ясни поне месец назад. Социологията даде изключително точна картина на текущите нагласи, доколкото методологията го позволява. Това, само по себе си, обаче е знак за поне малко кротване на социалната истерия.

Дали е хубаво, аз лично смятам, че не. Това значи поредният snooze за обществото ни. За половин година една скована от немай къде протокоалиция успя да направи много, въпреки идеологическата си некохерентност. Естествено недостатъчно. Ако някой е очаквал всичко да бъде наред за токова малко време, е редно да си свали розовите очила. Започнаха важни процеси, бяха направени една кофа в PR гафове, комуникацията беше изключително зле.

Като казах комуникация. През последните месеци мафията направи една изключително изпипана предизборна кампания. Извади всички карти, които има, създаде си още сайтове (хванете един Tribune), освен вече купените, през които продължава да облъчва с пропаганда, демагогия, фалшиви новини и откровена идиотия герберите и обикновените хейтъри на цивилизацията. Страниците с мемета правеха същото, но хвърляха пясък в очите на по-младите.

Парцелирането на страната от страна на мафията, отново даде присъщият си ефект. Местните структури, обилно захранвани и отглеждани повече от десетилетие, направиха необходимото, за да ожънат слабите, бедните, по-слабо образованите, обърканите и най-вече зависимите. Докато това не се промени, картинката няма да бъде много по-различна, не и в обозримо бъдеще.

Това обаче може да се промени. Идват местни избори, традиционно по-мотивиращи за ходене към урните. Днес излезнаха и официалните данни от преброяването, което значи, че имаме шанс за обновяване на избирателните списъци до тогава. По-важното обаче е, че работата, която предстои, ще трябва да се фокусира на местно ниво. Надявам се разумните партии да се стегнат и да направят онова усилие, което до сега явно не са успели – да започнат изграждането на истински мащабни и мощни местни структури. ДБ в Пловдив имат прекрасни хора, но са малко и не са достатъчно видими. Има от къде да се продължи, но трябва огромно усилие, за което плътно ще следя. Сигурен съм, че и в другите области има голям потенциал, защото най-ефективно се обръща политическа нагласа, като покажеш и обясниш ясно и разбираемо кой какво прави и защо едното е добро, а другото не.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина