Кой ще стопанисва Епископската базилика на Филипопол?

Актуално Гласове Градът Култура Новини

Според решението на Министерски съвет за обекта ще се грижи Археологическият музей

Кметът: Станала е грешка, “Старинен Пловдив” ще е

Кой ще стопанисва Епископската базилика на Филипопол? Този въпрос изплува неочаквано в дневния ред на града, след като днес с решение на Министерски съвет държавата предостави за безвъзмездно за управление за период от 10 години изключителния археологически обект, с имота и защитното покритие над него. В правителственото решение обаче изрично е споменато, че „ Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния архелогически музей – Пловдив”. Тази част от решението свари неподготвени кметът Здравко Димитров и неговия екип, тъй като в искането на общината е упоменато, че за Базиликата ще се грижи ОИ „Старинен Пловдив”. По информация на Под тепето директорът на института Богомил Грозев вече се подготвя за голямо откриване и за бъдещото управление на обекта, но според така формулираното решение на МС този ангажимент се пада на друг.

„Станала е грешка. „Старинен Пловдив” ще е стопанин”, обясни днес в общината кметът Здравко Димитров. Но не изглеждаше особено сигурен в коментара си.

Отправихме следното питане към Министерството на културата:

„ С решение на Министерски съвет от днес Община Пловдив получава от държавата за срок от 10 години за безвъзмездно управление Епископската базилика на Филипопол. В решението на правителството се споменава, че стопанисването на обекта се поверява на Регионалния археологически музей. Кметът на Пловдив Здравко Димитров обаче казва, че в решението е допусната грешка, тъй като от общината искат обектът да бъде стопанисван от ОИ “Старинен Пловдив”. Има ли наистина допусната грешка в така формулираното решение на МС, или не? На кого Министерството на културата възлага стопанисването на Епископска базилика на Филипопол- Археологическия музей или Старинен Пловдив?”.

Очакваме отговора на ведомството

 

Споделете ни във:

9 коментара за “Кой ще стопанисва Епископската базилика на Филипопол?

 1. Най-адекватно е обекта да се управлява от Археологическия музей. Даже още по-нормално е да им дадат да управляват и Малката базилика и Античния театър и стадион, както и седалките под ХМ-а. Стария град и Грозев да си гледат и къщите. Да си стеснят малко служителите, защото на фона на туристическия колапс нема нужда да праним по 4 човека на музей, при положение, че я влезе някой я не. Не му върви на тоя нашия Старинен Пловдив на управници и това е.

  1. Да се позагащят малко “…Стария град и Грозев да си гледат и къщите. Да си стеснят малко служителите, защото на фона на туристическия колапс нема нужда да храним…” на Яслата на СелСъвета цели ТЪЛПИ Заплатаджийски (гласоподавателиГЕРБ)

   1. Е КАК БЕ: “…Не му върви на тоя нашия Старинен Пловдив на управници…” КАТО НА НАЧО ДИКТАТУРАТА (на Пролетариата, подигравателно “колтурата”) = Първата МУТРА на Източна Румелия, който обезлюди Трихълмието като изсели достойните стари фамилии КОРЕНЯЦИ, за да им “обобществи” имотите само дето беломраморен Паметник не му изваяха върху БялКон набучил на копието Народнио ВРАГ!

 2. Разбира се, че трябва да е Археологическият музей. Сериозна институция с експертиза. Старинен Пловдив е развъдник за верноподани калинки.

 3. Решението на МС е абсолютно правилно. След като местната власт не е адекватна, някой трябва да и покаже правилния път. Грозев няма експертиза за подобно управление.

  1. Тц. Ъ-ъ. НЕ, не си прав:
   “…Грозев няма експертиза за подобно управление…”
   “…Грозев няма експертиза за подобно управление….”
   защото
   Грозен нЕма експертиза за НИКАКВО управление.
   Само умилкване с “благодарности” към Зико за ЗАПЛАТАТА и ешмедемета с подчинените му стотина заплатаджийки из ТриХълмието.

   Докато го назначим ДЕПУТАТин в НС да представлява Града ни. (Не без ИМУНИТЕТ, о, не! И той като милият ни ЕКС-кмет)

 4. Иска му се на Зико да си назначи още Ортаци за Сановници.

  Естеството на обекта предполага СТРОГО научно стопанисване и социализиране вместо сергиджийските търгашески мераци на Ючбунарската КАЛИНКА Грозен.

  МУТРИТЕ – ВЪ***!

  1. Напълно си прав парашутиста от нова телевизия до сега измисли единствено рекламни маски срещу ковид. Как може да управлява арх. обект човек без образование

   1. Спазарено още при парашутирането на Грозен от Коньовица е със Член-Кореспондентите (БАНда) в АМТИ да му харижат (безкорис’но!) както на Мендето милата един заслужен Докторат ХОНОРИС КАУЗА.

    В краен случай по ново-акредитисаната “програмка” по сергиджийски маркетинг може просто скоростно бак/маг/д-р /Урра!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.