АктуалноБизнесБългарияВластГласовеГрадътНовини

КНСБ блокира движението в центъра на Пловдив за половин час – ВИДЕО

Синдикалистите затвориха „Гладстон“ в протест – ГАЛЕРИЯ

КНСБ блокира движението в центъра на Пловдив в петък по обяд в рамките на половин час, след като затвори ключовата улица „Гладстон“ с протест с искания за достоен труд и заплащане.

Около 50 синдикалисти от организацията излязоха на пътното платно точно в 12,30 часа пред сградата на Градски дом на културата „Борси Христов“ – бивш Синдикален дом „Стефан Кираджиев“. Организаторите не спазиха разрешението за блокиране на основната пътна артерия, дадено им от Община Пловдив.

То бе за часовия диапазон от 12 до 12.30, а протестът блокира улицата от 12,30 до 1 часа. Причината бе, че преди събитието местният профсъюз проведе отчетно-изборна конференция, на която презибра за областен координатор с мандат за следващите 5 години Боян Бойкински.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред медиите, че организацията излиза точно в Деня на достойния труд с няколко искания към политиците:

„Сформиране на редовен кабинет час по-скоро, овладяване на инфлацията, сигурност за работещите, запазване на компенсациите за бизнеса и увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева.“

Той подчерта, че КНСБ, заедно с колегите им от Подкрепа, вече работят по написване на пълен пакет от искания към следващото правителство и ще държат от бъдещите управляващи, които и да са те, исканията на синдикатите да бъдат изпълнени.

В противен случай профсъюзите заявиха, че са готови на Национални стачни действия, като се заканиха, че могат да блокират булеварди и пътища към предприятия всеки ден.

Синдикалистите заявиха още, че искат увеличение на заплатите през 2023 с 12-15% , както и удвояване на обхвата на помощите за отопление на хора в нужда.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина