Кметовете ще определят кога кои деца да се разхождат в парка

Актуално Живот Новини
разхлабване на мерките

Борисов поставил задача на оперативния щаб да мисли над разхлабване на мерките, включително и излизане извън града в събота и неделя

„Да не психясат хората“ – нареди премиерът

Ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски изрази надежда, че може да бъдат отворени парковете за разходка на деца с родители при спазване на съответните изисквания по време на днешния редовен брифинг на щаба.

„Не става въпрос за гимназисти, а за деца, които се разхождат с родителите си,“ уточни генералът. Той допълни, че годините на децата, подлежащи на разходка, ще се определят  от кметовете във всеки град, както и конкретните мерки за посещение на парковете.

„Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да се разхождат в парка”.

Припомняме, че преди десетина дни премиерът Бойко Борисов обяви, че след анализ на ситуацията в края на тази седмица ще стане ясно дали може да бъде разрешено посещението на паркове. По време на обиколката си по магистрала Хемус тази сутрин министър-председателя каза, че е поставил задача на оперативния щаб да мисли над разхлабване на мерките. Освен за парковете, той е наредил да се мисли върху разрешаване на пътувания извън градовете в почивните дни и отваряне на малки хотели и къщи за гости.

По думите му, това е риск, който може да се преглътне. Той каза още, че му се иска извънредното положение да бъде прекратено и преди 13 май и се мисли в тази посока.

“Обмисляме закон, който да задължава, например, носенето на маски, защото е доказано, че помагат. За банките – да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им.”

По думите му, властите не са ограничили кой знае какви права, защото са забранили разходките в парковете, сложили са КПП-та при градовете, но излизането от домовете е разрешено и няма вечерен час, както е в някои държави.

Борисов заяви пред медиите, че извънредното положение не се отразява на строителството на магистралите. Строителството не е сприало, дори се плаща предварително на изпълнителните, коментира той. Секторът работи и в събота и неделя.

Очаква се утре кметът на София Йорданка Фандъкова да проведе учение, в което ще се създаде организация за посещение на парка и дали се спазват забраните.

До ден-два ще имаме предложение как да завърши учебната година, каза още премиерът. Предстои му среща с просветния министър Красимир Вълчев и след нея ще се вземе решение.

“Изобщо не сме минали пика”, категоричен е Бойко Борисов. “За мен пикът означава да не ни стигат медицинските работници, да не ни стигат леглата – това е пикът.”

Премиерът отново посочи, че за разлика от много други държави България е въвела от рано правилни мерки и макар българите да изглеждат дисциплинирани, ограниченията масово се спазват.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.