Кимкооп откри новата си фабрика край Пловдив с амбиция да утрои екипа си в рамките на 2-3 години

Актуално Гласове Градът Изпод тепето Новини
Кимкооп

Да утрои екипа си в следващите 2-3 години планира българската компания за високоспециализирана оптична техника и един от лидерите в производството на инфрачервена оптика в България Кимкооп Холдинг, която днес откри новата си фабрика край Царацово. Дружеството инвестира 7 милиона в предприятието. На специална церемония и в присъствието на зам.-министъра на икономиката Красимир Киряков и на Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив, изпълнителните директори на компанията Георги Георгиев и Калин Георгиев обявиха и план за разрастване на екипа в следващите 2 до 3 години – от 50 до 120 висококвалифицирани специалисти.

Компанията реши премести производството си от Панагюрище край Пловдив, като от 2018г. инвестира в изграждането на свръхмодерна база. В новата оптична фабрика Кимкооп ще произвежда висок клас специализирани оптични компоненти, които се използват в различни индустрии като кино, медицина, автомобилна, авиационна и космическа, отбрана и сигурност. В духа на Индустрия 4.0, новата производствена база е оборудвана с ултра-прецизни машини последно поколение с микропроцесорно управление, а голяма част от процесите са напълно автоматизирани и дигитализирани, с цел увеличена производителност, предвидимост и контрол. Новата сграда е с площ от 2500 кв.м., като компанията разполага с още 1500 кв.м., на които да разгърне допълнително производството си.

„Новата ни фабрика в Пловдив бележи следващ етап в развитието на Кимкооп. Навлизаме в индустриалното сърце на Балканите, което ще ни позволи да се разгърнем благодарение на концентрацията на квалифицирани специалисти, енергията и прогресивността на региона“, споделя Георги Георгиев, основател и изпълнителен директор на Кимкооп.

Той се спря накратко на историята на компанията. През 80-те години Георгиев работил като ръководител на програмата за оптични и лазерни технологии. С идването на промените тази индустрия изпада в колапс, а той решава да се действа, вече като частник.

„Имахме кадри, но нямахме пазари. Решихме, използвайки опита и външно-икономическите връзки да съчетаем възможностите с наличния капацитет и започнахме работа. За тези 30 години изградихме репутация на международния оптичен пазар. Днес компанията разработва уникални за България и региона технологии в партньорството с водещи чуждестранни експерти, а фокусът ѝ е изцяло експортно ориентиран към световните пазари като основни сред тях са Франция, Великобритания, САЩ, Израел, Германия и Италия. Сред клиентите на компанията са огромни концерни в сферата на индустриалното оборудване, авиационни, космически и отбранителни технологии”, разказа Георги Георгиев.

Преди няколко години, след като завършва образованието си в Канада, към управленския екип на компанията се присъединява и синът му Калин, който поема маркетинга и бизнес развитието. „Той иззе моите функции като оперативен ръководител, а аз постепенно се оттеглям”, допълни създателят на Кимкооп.

„Направихме преход от Панагюрище в Пловдив, тъй като сградата ни там отесня, а и изпитвахме хроничен недостиг на работна ръка. Спряхме се на Пловдив, тъй като е индустриален център на Балканите, основните пътни артерии минават съвсем наблизо, заобиколени сме от прогресивни български производства и сме в добра компания, тук има високо качество на живот, добро образование, кадри и международно присъствие”, отбеляза Калин Георгиев.

Той уточни, че решението за прехода в Пловдив е взето през 2018г., а строителството на новата фабрика стартирало през 2018г. Заводът е завършен във времето на пандемията от коронавирус и по думите му има прилики с този на Тесла. Калин Георгиев подчерта, че в бизнеса е влязъл и брат му- Светозар Георгиев, който е ключов инвеститор и съветник в Кимкооп. Той е един от създателите на най-успешната българска ИТ компания – Telerik, която беше придобита от американската компания Progress Software за рекордната и до момента за България сделка за 262.5 милиона долара. Г-н Георгиев е второ поколение успешни български предприемачи заедно със своя баща Георги и брат Калин Георгиеви – основатели и управители на Кимкооп.

„Горд съм, че тук беше създадена такава икономическа зона, където се концентрират предприятия за високи технологии и с висока добавена стойност. Натам трябва да се развива българската икономика, а тази фирма е пример в тази посока”, заяви зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков, който е роден в Пловдив.

„Това предприятие ще е една от перлите за региона, пример за новата българска индустрия. Пловдив и региона трябва да се развиват в посока високотехнологично производство”, подчерта зам.-кметът Стефан Стоянов.

Споделете ни във:

1 thought on “Кимкооп откри новата си фабрика край Пловдив с амбиция да утрои екипа си в рамките на 2-3 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.