Каназирева: Кметът на Калофер ще бъде глобен за “мъжкото хоро”

Актуално Власт Криминале Новини Под ножа

Глобата ще е поне 1000 лева

При церемониите в Пловдив не били констатирани нарушения

Кметът на град Калофер Румен Стоянов ще бъде глобен заради неосигуряване на ограничителните мерки по време на днешното мъжкото хоро за Богоявление в Тунджа. Глобата ще е поне 1000 лева. Това съобщи на извънреден брифинг областният управител на Област Пловдив Дани Каназирева.

Имало е консултации с всички държавни институции, видно било, че има струпване на хора, липса на дистанция и не носене на маски. Взело се е решение за съставяне на акт.

По закон санкцията може да бъде на физическото лице, която е съответно 1000 лева или на институцията общинска администрация, когато размерът ѝ е 2000 лева, уточни Каназирева. Тепърва обаче трябва да се установи дали събитието е организирано от общината, защото Румен Стоянов твърди, че не е. Тече проверка, поясни областният управител.

„Уважавам традициите, неведнъж съм присъствала в Калофер, но ситуацията сега е различна. Има наложени мерки, които трябва да се спазват. Правилата са за всички и всички трябва да ги спазваме,” коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Тя припомни още, че освен разпоредбите на здравното министерство има решение на ОКЩ от 16.11.2020г., според което организацията, контролът и спазването на мерките при организирани събития са от компетенциите на Общинските кризисни щабове и на кметовете по места. В случай на невъзможност от спазване на физическа дистанция от 1,5 метра при провеждане на мероприятия от масов характер, участниците в допуснатото събитие са длъжни да имат поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата.

Брифингът бе свикан спешно (цитирам) “поради запитвания относно мъжкото хоро в Калофер и неспазените противоепидемични мерки – струпване на хора и не носене на маски.” 

Нищо по-различно, с изключение на самото хоро, от картината на реката в Пловдив по време на водосвета, на който присъства и самият областен управител и кметът на града.

Според Каназирева и проверяващите обаче, под тепетата такова нещо не се е случвало. “При провеждане на церемониите в Пловдив не са констатирани нарушения за неспазване на противоепидемичните мерки,” съобщи тя.

И се мотивира с бързите антигенни тестове, направени на мъжете, скачали за кръста. И с факта, че били осигурени маски за присъстващите от общината, които се раздавали на място. Според думите ѝ всички присъстващи били носели маски. За дистанция не спомена нищо.

Следващата галерия е със снимки на Под тепето от церемонията. Сами може да се уверите дали всички са с маски и осигурена ли е дистанция.

Даже и на снимките в личния профил на областния управител ясно се виждат хора без маски.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Каназирева: Кметът на Калофер ще бъде глобен за “мъжкото хоро”

  1. А кой ще бъде глобен в Пловдив? Каназирева, отец Николай, Караянчева, Здравко Димитров,…..????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.