Актуално

Калуди Калудов: Подиграха се с мен

Министерска гавра- тенорът чакал два часа пред кабинета на Рашидов, той го подминал с “Няма пари”

Калудов: Аз свърших!
Калудов: Аз свърших!
Това ли заслужавах? Да се бъзикат с мен. Подиграха се. Това каза днес един от десетте най-велики тенора на планетата Калуди Калудов в емоционална изповед по повод експресното му освобождаване от поста директор на ОФД-Пловдив. Името на световноизвестния изпълнител, обожаван от всички ценители на операта, бе вкарано в кратко обявление на сайта на културното министерство, в което се съобщава, че е освободен и на негово място идва кларнетистът Пламен Тасев. Известен с това, че умее да сваля директорски арт глави. Самият Тасев най-нагло предложил на Калудов да остане солист в състава, а тенорът вежливо отклонил поканата с “Ще помисля”. Това ли заслужих? Да чета бъдещето си в едно обявление в сайта на Министерството на културата?, попита Калуди индиректно чиновниците в столицата. И призна, че е станал жертва на министерска гавра заедно с кмета Славчо Атанасов. Двамата висели като чистачи пред кабинета на Вежди Рашидов повече от два часа, но министърът не сметнал за нужно да ги приеме. Кметът подари собствената си икона на тенора с посланието да се бори със злите сили
Кметът подари собствената си икона на тенора с посланието да се бори със злите сили
Ние търсихме диалог, а те ни поканиха. Славчо Атанасов се уговори за среща с премиера и отидохме по тяхна покана там. Но нито министърът, нито министър-председателят благоволиха да ни приемат. Среща така и не се състоя, обясни Калудов. А кметът допълни: Това, да караш един от най-добрите тенори в света да седи на едно канапе пред кабинета ти, да те чака два часа и накрая да него приемеш, е меко казано неуважително. Нямаше среща. Имаше разговор на краче, в мига, в който Рашидов прелетя покрай нас. И каза само “Няма пари. Няма пари. Даже шалтера на театрите ще дърпам, защото няма пари”.
Калуди Калудов разкри, че “радостната” вест за освобождаването му е съобщила чиновничка от дирекция музика. В кратък разговор с Вежди Рашидов подчертах, че съм се консултирал с юрист по повод правотата на уволнението ми, а той ме заплаши, че ще ми пусне одит”, разясни Калудов. Кметът пък го предупреди, че следва да изкарат Ангелът Калуди Калудов черна душа. Със сигурност ще направят опит да те очернят. Не се поддавай, посъветва градоначалникът тенора.
Калудов разясни, че може и да е правил грешки, но е гледал в проекция до 2012, когато би било редно да приключи “мандата” му. Програмата за догодина бе вече готова. Оперно-филхармоничното дружество щеше да пътува из цяла Европа и да свири на много големи сцени. Бях осигурил турне на оркестъра в Китай и Корея. И изведнъж ти казват: Довиждане. С мен всичко си отива. На кому е нужно това, обясни Калудов, като преди това изкара кратък отчет на работата си от 2009 до днешна дата.
Не съм политическо лице, а тенор. Мислех, че като дойда в Пловдив ще продължа да изживявам щастливи моменти. Звъннаха ми първо, да отида в министерството на среща с другите директори. А на следващия ден ми се обадиха, да не ходя, защото не съм преизбран. Това е решено от някаква комисия. Така и не стана ясно коя е комисията, която ме развенчава и назначава следващия директор, и кои са членовете й. Аз приключих. Благодаря на екипа си. Желая успех на Пламен Тасев, развълнува се Калудов, а в залата бурно го аплодираха музикантите от оркестъра. Кметът му подари личната си икона, която до вчера е висяла на стената в спалнята му. Св. Георги побеждава злото. Защото Калуди, ти ще го победиш. Доброто винаги побеждава. Аз съм убеден и сигурен, че някой ден ще се върнеш в Пловдив. Гарантирам го, каза кметът. След което му връчи знакът на града. Калуди пък обясни, че просто е искал да защити хората си, тъй като музикантите друго не могат да правят и от 4-годишни живеят с музиката и инструментите си, а на трудовата борса няма да издържат. После хората от филхармонията се изправиха на крака и не искаха да пускат доскорошния си директор. Уволнението му е незаконно, коментираха филхармониците. Някой ще обясни ли как така скоростно назначиха Пламен Тасев и каква е идеята на рокадата. Никой не знае какво е бъдещето ни. Колко от нас ще останат на улицата. И какво ще става с възнагражденията ни. Тъй като заплатите трябваше да бъдат намалени с десет процента, а стана така, че процентите отидоха над 20%, коментираха музикантите.
Операта не е салам, да я режеш. Доколкото знам от Калуди, това е ръба на оркестъра. Какво ще стане, като се съкратят няколко цигулки, няколко чела и няколко флейти? Не е ясно. Разбирам тежкото положение на държавата. Но никога една държава, която държи на себе си, не реже и унищожава културата си, въпреки финансови кризи и сривове.  Защото настъпва тотална културна и духовна криза. А това е невъзвратимо, каза на финал кметът Славчо Атанасов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина