АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКварталиКултураМненияНовини

Какво се случва в Plovdiv Stage Park?

Какво и как се случва на Plovdiv Stage Park? Отговор на тези въпроси отидохме да търсим на място, в полите на Младежкия хълм, където ни посрещна домакинът на изнесения ни видео подкаст „В Капана“ на Под тепето този петък- Стефан Горанов. Той е създател на „Инкубатор“, идеолог и основен двигател на онова, което от години се случва в подножието на Джендем тепе.

Днес, почти десетилетие след първото голямо събитие на Инкубатор там, мястото е напълно преобразено. То придоби вид на еко градче за събития и срещи на открито. Всъщност, Горанов направи така, че в момента развива втори градски център в паркова среда, недалеч от самото сърце на Пловдив. А Plovdiv Stage Park бе припознат като алтернативно място за разтуха и културен от стотици пловдивчани.

Разбира се, появиха се и много критики. Как така в имот на тепето се правят подобни проекти? Чий е имотът? Кой инвестира там? Какъв е бизнес моделът? Не е ли защитена територия? Разговаряме със Стефан Горанов именно по тези въпроси. И по други, разбира се.

“ Няма как да увредим средата. Там където е Натура 2000 по-горе, където е детския лагер, всичко е над земята. Така е и тук, в парка- всичко е във въздуха, на скари. Тук, единственото, което сме направили, са няколко дупки, където ще сложим 18 улични осветителни тела, дарени от фирма. Те ще са в отделен бетонен блок, който ще е излят в кофа, положена в земята, за да не изливаме бетон в нея. Освен това една дупчица не сме изкопали. Вижте и дърветата“, обяснява Стефан Горанов.

Уточнява пред критиците, че имотите са частни от много години и са общо четири.

Говори и за инвестицията.

Вижте и чуйте цялата разходка из Plovdiv Stage Park със Стефан Горанов и какво казаха той и екипът му за днешния епизод на „В Капана“ на Под тепето:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. ….само дето така лекинко си приватизира целия парк, скоро и кучкарите ще разхождат песовете под дървените гъбки на стефчо…

  2. Ваш’ та мама българска…. „Plovdiv Stage Park“… Абе какъв човек трябва да бъдеш, че дотолкова да си изчекнеш усещането за майчиния си език?

    1. А е спрял циферблат, половината ти “ майчин език“ пак е чуждица , това , че през послените 100 години езикът не е спрял да се развива не е твой проблем!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина