АктуалноЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Какво е да работиш в ковид отделението на болницата в Карлово

Дъщерята на д-р Анета Милушева – завеждащ Инфекциозното отделение в Карловската болница, разказва за ежедневието на майка си

Мария Милушева: Железни са, нямат избор да не са. И това, което ги държи, не е държавата…, а бисерчета добро и човещина

Медицинският съвет реши д-р Христо Пелев да остане управител на болницата

Мама е лекар от почти 40 години. От тези, които спасяват себе си последни. Тези дни почти не мога да я чуя по телефона, защото е денонощно на работа. Сама с две сестри на смяна. Тя преглежда, тя приема, тя лекува, тя пише тоновете бюрокрация, тя взима PCR тестовете, тя звъни по болниците да търси легла за тези, на които не могат да помогнат в Карлово (а те стават повече, а леглата ги няма), тя тича до Бърза помощ в полунощ, и после в 02:00, и после в 04:00, за да бъде пак на смяна в 07:30. Шепа жени в едно малко отделение, които са заложници на една гигантска политическа безотговорност. Железни са, нямат избор да не са. И това, което ги държи, не е държавата или милионите източени фондове за кризата, а че насред помията от управленчески егоизъм, безочие и алчност, все пак светят бисерчета добро и човещина. Доброволецът Хатип, който пътува часове, за да я отмени поне за малко. Ключарят, който донася бутилка спирт и две кутии ръкавици, за да “помогна с каквото мога”. Осемдесетгодишната съседка баба Роса, която е сготвила боб и го е оставила вкъщи, за да намери майка ми топла вечеря, когато се прибере в полунощ.“ – Това е разказ на Мария Милушева, от второ лице. Разказ на дъщерята на единствения инфекционист в Карловската болница д-р Анета Милушева.

Проблемите в болницата в Карлово са едни и същи още от първата вълна на кризата с коронавируса.

Медицинският щаб отива на крака при протестиращите лекари в Карлово

Преди два дни областният управител Дани Каназирева заяви, че ще поиска управителят на болницата в Карлово д-р Христо Пелев да бъде отстранен от ръководния пост. Тя го обяви след среща в областната администрация, посветена на тежката ситуация в Инфекциозното отделение на карловската болница. Каназирева посочи, че проблемите в МБАЛ в Карлово не са от вчера, не са кадрови, а липса на мениджмънт и комуникация между управителя д-р Христо Пелев и персонала. В същото време стана ясно, че там няма достатъчно медицински персонал, болните се обслужват от един инфекционист д-р Анета Милушева, а старшата сестра се готви да напусне. От своя страна, управителят д-р Пелев обясни пред медиите, че лекари има, но те не желаят да работят само в Ковид отделението. От името на принципала председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров обясни, че смяната на ръководството е дълга процедура.

Днес по негова инициатива е свикана работна среща с всички лекари, представители на Лекарския съюз и на местната комисия по здравеопазване в Карлово. На нея заедно с всички лекари в медицинския съвет на карловската болница, те са подкрепили оставането на д-р Христо Пелев за управител на лечебното заведение с мотива, че в този труден момент било недопустимо да се пилее човешки ресурс. Това обяви съветник №1 на Карлово на на извънреден брифинг след обяд.

Д-р Пелев от своя страна уверил, че ще се опитат да се справят с недостига на персонал в болницата, като събере на едно място пациентите с коронавирус, съобщава Карлово прес. Това означавало Инфекциозното отделение да бъде преместено изцяло и да заеме целия трети етаж на болницата и там ще работят четирима лекари: д-р Милушева и Хатип (бел. ред.: доброволецът, за които разказва Михаела) Той посочи, че имало още двама лекари, без да конкретизира. Най-вероятно става дума за двамата стажанти, които са посочени от Медицинския университет в Пловдив.  Готовност са изразили още двама рехабилитатори.

Капацитетът на отделението е 41 легла.

Директорът на болницата в Карлово е в ареста

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Поклон пред жертвоготовността на д-р Милушева…. Но трябва ясно да се каже, че българското общество, поради отвратителното си отношение към лекарите в последните десетилетия…. Въобще не заслужава такова себепожертване …Единствено семейството, най-близките роднини и най-близките приятели… Само те заслужават!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина