АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (03.12– 09.12)

Тази седмица в Пловдив ще изпробваме литературните си знания и ще се забавляваме под звуците на хубава музика

Източник: LOST IN PLOVDIV

03 декември

Изложба „Ножът – символ, традиция, изящество“

На 3 декември от 17,00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се състои откриването на юбилейната изложба на майстор Любомир Дудев – член на Задругата на майсторите на народни занаяти. Той е работил като гравьор и бижутер, а през последните години пренася майсторството си и в изработването на ножове, превръщайки ги в произведения на изкуството, показани през неговия поглед.

В българската традиция ножът служи не само за защита, но и за украса и престиж. Такава е и идеята на майстора Любомир Дудев да покаже красотата и изяществото на хладното оръжие. Да обърне внимание на функцията на ножа като накит, част от мъжкото облекло и да подчертае важността му като символ на социално положение.

Един от акцентите в изложбата е „Козият рог“ или още наречен „Българската вендета“, защото убийството с такъв нож символизира отмъщение. Той е изработен от рог с богато инкрустирана дръжка. Сред произведенията има и ергенски нож, който е първият нож, който бащата подарява на сина си, когато му порасне брада. Колкото по-украсен е ножът, толкова по-заможно е семейството на момчето. Ще видите и каракулакът (ушат нож), използван от овчарите за защита, който майсторът сравнява с тракийската махайра. Той е известен и като родопски или овчарски нож със специфична форма на края на дръжката, която прилича на уши, за да не се изплъзва от ръката.

Заповядайте да разгледате тези и много други уникални ножове, инкрустирани с естествени камъни и красиво гравирани, всеки от които носи собствено послание.

Регионален етнографски музей – Пловдив

17:00 часа

03.12 – 17.12.2021

 

Lynn at The Post

Селектор Lynn ще се грижи за музиката този петък.
Очакваме ви с пълни ръце с коктейли и шотчета.

Бар Пощата

21:00 – 03:00 часа

 

Bachata Friday @Vintage House

Заповядате този петък на Bachata Party във Vintage House!

Нека да се съберем заедно, да послушаме хубава музика и да се социализираме.

Вземете си удобните обувки и доброто настроение

Вход 5лв

Vintage House

21:00 – 01:00 часа

 

MILEN at BALLY CLUB

За любителите и ценителите на електронната музика предстои нова уникална парти вечер. На 03-ти декември отново е време за танци и незабравими емоции с MILEN DJ – той е невероятн професионалист и един резидентите на “Bedroom“, чиято единствена цел е да забавлява хората от сърце.

Bally Club

21:00 – 03:00 часа

 

04 декември

Plovdiv Graffiti Tour

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото.

Кметство Пловдив – Стефан Стамболов

11:00 часа

Цялата програма за уикенда вижте в LOST IN PLOVDIV

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина