Как пивница РАЗЛѪКА се прероди в центъра на Пловдив

Актуално Вкусът на града Евала Новини

Новият собственик запази историческия надпис

Кафе-пекарна отвори врати по време на пандемията на мястото на култова кръчма от 1930 г.

Единстнеият дигитален гид за Града на тепетата Lost in Plovdiv разказва в рубриката си Ново и старо как El Greco наследи пивница РАЗЛѪКА.

През изминалата година при ремонта на сграда от 30-те години на миналия век на ъгъла на Антим I и Христо Г. Данов се разкри надпис от староградска пловдивска потайност. Оказва се, че на мястото на доскорошния банков клон се е помещавала прочута кръчма. Реклама във вестник от 1938 -1940г. издава, че стопанин на заведението е бил бай Кочо Зафиров, а текстът гласи, че тя е известна с „най-добре уредена обстановка, бърза прислуга, идеална чистота”.

Читател на сайта на Под тепето сподели под една от публикациите по темата и точния текст, с който популярното заведение е привличало многбройната си клиентела:

„Пивница РАЗЛѪКА Бай Кочо Зафировъ ул. Антим 1 №1 При най-добре уредена обстановка, бърза прислуга, идеална чистота, въ сѫщата ще намерите прочутия бай Кочовъ пелин, вина и разни спиртни напитки, ликьори и студена бира. Сѫщо винаги на скара прѣсни и доброкачествени закуски отъ угоени добитъци. ПОСЕТЕТЕ И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ! “.

Днес, 90 години по-късно, наемателите на обекта запазват надписа и мястото отново се връща към първоначалното си предназначение – на заведение. Гръцката кафе-пекарна El Greco отвори врати в самия разгар на извънредното положение, а след разхлабване на мерките, свързани с коронавируса, вече посреща клиентите си на външните маси.

Създателите са група – българи и гърци, които обичат хубавата храна, пътешествията и опозновайки света, търсят и  събират  вкусове и рецепти, които носят в себе си духа на националната култура. Привлекли са към заведението опитни гръцки майстори сладкари и пекари, чиято задача е да предложат на пловдивчани и посетителите на града оригиналните, истински гръцки вкусове и същевременно, с огромен интерес и респект към българската национална кухня, да обединят традиционни вкусове от България, Гърция и света.

Менюто им предлага най-различни изкушения от висококачествен хляб с аромат на детство, през ръчно приготвени тестени изделия – чак до неустоимо джелато, приготвено на място с висококачествено прясно мляко, белгийски шоколад, пресни плодове и с уникалните вкусове на сладолед-кадаиф, сладолед-козунак, брауни, портокалов пай.

Тепърва ще изпробваме всички вкусни предложения и заедно с вас, нашите читатели, ще разберем дали новото заведение ще намери място в пловдивската история както предшественика си.

Споделете ни във:

1 коментар за “Как пивница РАЗЛѪКА се прероди в центъра на Пловдив

  1. Прекалено скъпо, за това което предлагат. Като се имат на предвид разходите им, трябва да поддържат тези цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.