Как Пилатес промени Виктор

Актуално Живот Новини

Младият пловдивчанин Виктор Папазов става отново на крака след спортна травма, а с помощта на системата от упражнения на Джоузеф Пилатес забравя за ежедневната болка и се вдъхновява да разпространява метода и да дава радост на хората от движението

Историята на пилатес упражненията е на около 100 години и вече трудно може да се намери човек, който да не е чувал за тази форма на активност. Тя става известна в началото на 20-те на XX век, но е измислена в годините преди това от Джоузеф Пилатес. Целта на създателя ѝ е да съчетае в комбинация достъпен начин, за да се влезе във форма и едновременно с това да спомогне за подобряване на стойката на тялото и на състоянието на духа.

Неговата история обаче продължава да мотивира много хора и днес. Това се случва и с двадесетинагодишния Виктор Папазов, след като преживява спортна травма. Младият пловдивчанин не само става отново на крака, но и с помощта на метода казва сбогом на ежедневната болка. Днес той е вдъхновен да  разпространява системата от упражнения и да дава радост на хората от движението.

Бях футболист много дълго време и получих тежка контузия на 14 г. в Локомотив Пловдив. Поради непредвидени обстоятелства направих спондилолистеза, което е изместване на прешлен, а отделно имах счупени кости на гръбнака“, започва разказа си Виктор.

Преминава през болезнени спомени как една кинезитерапевтка в София буквално му спасява живота, като първо го посрещнала с репликата: „или слушаш какво ти говоря и изпълняваш, или операция и инвалидна количка. Нямаш среден вариант.“ Това било достатъчна мотивация. Заедно постигнали успех за 9 месеца,  макар че тя говорела първоначално за минимум 24.

„Направихме го, но истината е, че като всяка една по-тежка контузия остава следи вечно. Тоест аз всяка сутрин ставах с едни жестоки болки и докато не се раздвижа малко и не направя елементарна гимнастика – не се живее, не си пълноценен. И така близо 4 години бях получовек, макар и след това да продължих със спорта, болежките просто са … ад.“

Пилатес  помага и на Виктор да преодолее своите непрестанни тежки болки, а облекчението идва от едно единствено посещение в зала.

Сега го разказва с усмивка, но тогава психическото му състояние е било страшно.

По това време майка му работи в София и посещава въпросното студио. „Спомена, че е много хубаво за гръбнака. Отидох, направих си сам една тренировка около 45 -50 минути и един месец след това нямах нито една болежка в гърба. Толкова се освободих от напрежението! Един месец съм се чувствал напълно различно – с една тренировка! И то стана като някакъв тип наркомания.

Всяко нещо, което те кара да се чувстваш добре, ти се пристрастяваш към него. 

Аз така или иначе бях решил, че професията крупие не е за мен, исках да инвестирам в нещо и си казах защо пък да не е в това.“

Младият пловдивчанин се свързва с жената, която държи пилатес студиото в София и говори с нея само веднъж.

Не съм вярвал, че на практика все още съществуват такива хора. Мога да си го кажа – тя ми даде хляба в ръцете за абсолютно нищо насреща. Основата, която е най-важна, тя ми я даде, ей така в ръцете, и ме тупна по гърба и каза „действай“.

Откакто се занимава с пилатес се чувства функциониращ на 100% човек.

Споделя, че няма болка като се събуди, а това го кара да иска нещо позитивно и по-градивно за всички.

Преди всичко мотивираща за него е историята на Джоузеф Пилатес, който се е родил болнав и  бил център на подигравки, за това че е по-различен и отвръщал с агресия. „Представям си, че той е имал пред себе си два пътя – да тръгне по пътя на самосъжалението и комплексарщината, или по пътя, който е точно обратното – да направи нещо, за да промени себе си. И това прави.“ Започва да се рови надълбоко в биографията му.

„Искам да покажа, че има много хубави неща, в които да вложим усилия. Лесният път всеки го може, повярвайте ми. Смятам, че мога да покажа място, където човек да дойде, да осмисли и да усети Свободата на движението“.

Така с помощ от близките си създава зала в Пловдив със специално оборудване.

Victoriоus Рilatеs е създаден като услуга за удобство на хората. Има възможност за тренировки на всеки кръгъл час и винаги има инструктор.

Предлага паркинг, онлайн график, система за резервации и плащане. Много държи на хигиената, а от гл.т. на удобството е осигурено абсолютно всичко, така че един човек да дойде и да забрави за ежедневието си и да се наслади на една приятна пилатес тренировка.

А пък гледката от прозореца на залата е без коментар.

Макар, че се казвам Виктор, името Викториус Пилатес“ не идва от мен, а от неговата история. Чудех се как да бъде кръстено това студио и в крайна сметка реших, че ще ровя в историята на Джоузеф Пилатес, ровех, мислих и стигнах до заключението – той е бил победител и за това реших да го кръстя „победоносен пилатес“.

Идеята е да осмислиш движенията, да познаваш тялото си и да осъзнаваш свободата от движението. Да не сме ограничени, така че всяко едно завързване на обувките да е голям зор…

Свободата на движение е преди всичко здраве.“  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.