АктуалноБългарияГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Как изглежда българинът в очите на туриста?

Груби, леко резервирани или усмихнати и услужливи – какви сме според чужденците!

За всеки народ си има определени предразсъдъци. Така, вероятно ще чуете, че италианците и испанците са много топли и сърдечни хора, а скандинавците по-често се определят като студени и дори оперирани от емоции.  Какви обаче сме българите и как ни виждат туристите, които в последните години доста активно посещават вече не само курортите, но и пътуват навътре в страната, че дори и в по-малките населени места!?

Любопитен факт е, че голяма част от пътешествениците идват в България с леко притеснение, тъй като смятат, че местните са намръщени и вечно сърдити. Това вероятно идва от легендите за балканския нрав, както и от някои проучвания в последните години, които представят българите като „най-нещастната нация в Европа“. Не е за пренебрегване и разликата в социалния етикет, особено в сравнение със западната култура.

Истината е, че повечето българи не се усмихват по улиците на непознати и крачат по-скоро забързани и угрижени, всеки в собствените си мисли. И тъй като чужденците не говорят езика ни, те разчитат на изражението и експресивността на тялото, затова и остават с впечатление, че сме по-сърдити и нелюбезни.

Смело можем да твърдим обаче, че се отнасяме изключително дружелюбно и услужливо с чужденците. Бъдете уверени, че по-голямата част от хората, които срещнете на улицата, ще се опитат да отговорят на всичките ви въпроси и ще се радват да ви упътят, ако търсите нещо и те могат да помогнат.

Учудващо за всички чужденци е свободното боравене с английския език. Особено в големите градове и сред младото поколение – всеки разговор се провежда с лекота и няма никакъв проблем да се разберете с напълно непознати хора и дори да намерите приятели. Не е необичайно в края на вечерта да се съберете направо на една маса с местните и всеки да разказва забавни истории и смешни случки. В големите населени места често има и заведения, които са си известни с това, че се посещават редовно от големи групи българи, експати и туристи, където интересният разговор и смесването с различни култури и нрави е гарантирано!

Кога чуждестранните туристи ни смятат за резервирани?

Друга порода ли са чиновниците?

Усещат ли разликата между хората в малките и големите населени места?

Отговорите на тези въпроси може да научите в Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина