Иван Тотев: Сумата за превозвачите е изненадващо голяма

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини
Иван Тотев

“Внасям предложение в НС, от името на ПП ГЕРБ към бюджета, за компенсации на бизнеса, което ако бъде гласувано, Пловдив може да получи максимум около 1,6 млн.лв.”, съобщи за Под тепето депутатът и бивш кмет на града

Дали групата на ГЕРБ в Общински съвет идния вторник ще гласува предложението за пренасочване на “свободните” средства?

Репортер на Под тепето потърси за коментар бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, във връзка с договорената на среща днес в Община Пловдив сума от 2 млн.лв. допълнителна компенсация за фирмите, обслужващи масовия градски транспорт. Свързахме се с него по телефона, малко след гласуването на пенсиите в Народното събрание днес.

Сумата, която излезе по медиите, е изненадващо голяма. Веднага казвам  защо. В момента има няколко предложения от общините, касаещи ковид мерките и подкрепата за пострадалите сектори. Аз внасям предложение в НС, от името на ПП ГЕРБ, към бюджета за компенсации на бизнеса, което ако бъде гласувано, Пловдив може да получи около 1,6 млн. лв.”, съобщи за Под тепето депутатът.

Той поясни, че подобни предложения има и от страна на парламентарните групи на ДПС и Демократична България.

По думите му, предложението събирателно за всички общини достига сумата от 370 млн., ако предложението бъде прието в този му вариант, тогава градът ни ще получи 6,2 млн.лв. Тогава исканата от превозвачите сума, би могла да мине за нормална, коментира Тотев.

Тъй като почти всички партии имат подобни предложения обаче реалистичният вариант е между 1,2-1,6 млн.лв., смята той. Това е възможно, според предложението на ГЕРБ, ако бъдат отпуснати общо 100 000 000 лева за подобни кризисни мерки за цялата държава.

Става дума за средства, разпределени към изравнителната субсидия за 2018-та, защото това е последната година, в която Община Пловдив участваше в уравниловките, после формулата за тях се промени. В условията на предишната формула, традиционно общините са получавали от 450 до 500 млн. ПМС преди, напомни народният представител.

На този фон, помощта, искана от превозвачите, най-малкото е нереципрочна, спрямо различните пострадали бизнеси.  Още повече, че фирмите, обслужващи масовия градски транспорт на Пловдив, бяха компенсирани веднъж с намаляване на километрите и броя на курсовете. Мотивът беше именно ковид кризата. Така че от една страна вече са компенсирани”, коментира Иван Тотев.

За допълнително субсидиране с 2 000 000 – твърде голяма сума – според мед са необходими още по-сериозни аргументи, каквито не чухме до момента, допълни депутатът.

Що се касае до това дали групата на ГЕРБ в Общински съвет идния вторник ще гласува предложението за пренасочване на “свободните” средства от обществената поръчка за надграждане на системата за електронно таксуване към превозвачите, местният партиен лидер заяви, че това ще стане ясно, след като видят и обсъдят конкретното предложение.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Иван Тотев: Сумата за превозвачите е изненадващо голяма

  1. Доколкото си спомням този за едно желязо за няколко дни даде повече като символ на това колко можеш да откраднеш за един ден. 🙂

  2. Този бандит умишлено прекрати преди 10 години договорите на гр. транспорт за тролейбусния транспорт! С този умишлен, тенденциозен и корупционен акт това нищожество лиши града от това да има екологичен, ефтин и сигурен транспорт за вечни времена! Направи го заради тези, които сега извиват ръцете за повече пари и това не е края! За това престъпление срещу Пловдив и за откраднатите 20мил.лв от Транспоетния проект този бандит трябва да бъде осъден и да лежи фо живот за геноцит срещу пловдивчани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.