АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМнения

Искат пари за монтажа на климатиците по програмата за чистия въздух

Читатели на Под тепето сигнализираха в редакцията на медията ни, че са им искани пари за монтажа на климатиците по безплатната програма на Община Пловдив за подмяна на печките с твърдо гориво.

Възрастна жена се оплака, че след като техниците поставили климатика в апартамента ѝ поискали 35 лева, тъй като разстоянието от вътрешното до външното тяло било повече от 3 метра.

Нямам откъде да взема 35 лева, след плащане на сметките и лекарствата от пенсията ми остават пари, с които едва преживявам месеца… Нали казаха и повтаряха, че всичко е безплатно?!“ – недоумява жената.

Оказа се, че нейният случай не е изключение. През изминалата седмица получихме и друг такъв сигнал от семейство.

„Заместник-кметът Анести Тимчев от години повтаря, че всичко е безплатно. Защо ни лъжат?“ – питат хората.

Припомняме, че монтажът на алтернативните източници на отопление стартира с огромно закъснение заради обжалване на процедурата по избор на фирма изпълнител. Той започна преди малко повече от месец и продължава ударно през ноември по данни на администрацията.

Проверка на репортер на Под тепето показа, че никъде в договора, който бенефициентите подписват с община Пловдив, не се споменава и дума за плащане. В условията не се говори за поемане на разходи от хората при така наречения в жаргона на фирмите „по-дълъг път от Х метра“.

Под тепето разговаря с представители на домакинства от различни райони на града, в чиито домове вече са монтирани климатици. Оплакванията им най-общо могат да се съберат в три групи.

I – Монтажистите не оставят приемо-предавателния протокол, който е неразделна част от договора

II – Не се поставят тавички под външното тяло и не се монтират тампони за обезшумяване, а това са едни от най-честите предпоставки за съседски скандали

III – Искат се пари при монтажа за „по-дълъг път от Х метра“.

Хората нямат информация относно условията за сервиз на техниката. Ясно е само, че договорът им е с Община Пловдив. На кого, кога и как трябва да се обадиш при проблем обаче не е ясно и никой не може да ни обясни, съобщават те.

Под тепето отправи всички въпроси по темата към пресцентъра на общината.

Очаквайте продължение.

Снимката е илюстративна

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина