събота, май 28, 2022

Кой кой е в проектокабинета на ИТН

Актуално Гласове Избори 2021 Новини

Кандидатът за премиер Пламен Николов официално обяви министрите си

ИТН, в лицето на предложения от партията за премиер Пламен Николов, представиха третия си проектокабинет пред три от политическите сили в парламента- Демократична България и Изправи се БГ! Ние идваме! и БСП.Преди минути Николов обяви официално пред журналисти в Народното събрание министрите си.

Много от имената в така предложеното правителство на малцинството присъстваха и в проекта за такова с министър-председател Николай Василев, който от ИТН оттеглиха заради създалото се политическо и обществено напрежение. На някои от тях обаче са отредени други ведомства. Спряганият само преди седмица за кандидат за премиер Петър Илиев, който бе министър на правосъдието във втория проектокабинет, сега е номиниран за вътрешен министър.

Ето и кои са предложените от ИТН кандидати за министри:

Министър на на финансите– депутатът от ИТН Пламен Данаилов. Завършил е УНСС  със специалност финанси; счетоводство и контрол. Над 20 г.  е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Министър на икономиката– Десислава Димитрова. Тя е участник в кастинга за политица на Слави Трифонов. Управител и собственик е на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Председател е на Бюрото на съвета “Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ към БТПП.

Министър на енергетиката– Александър Николов. В момента е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. Посочено е, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Здравен министър– Силви Кирилов. Бивш директор на Агенцията по трансплантациите, на болниците „Александровска“ по времето на НДСВ, и на частните МБАЛ „Доверие“, „Уни Хоспитал“.

Министър на транспорта и информационните технологии– Гроздан Караджов. Бивш народен представител в 43-ото НС от Реформаторския блок и председател на транспортната комисия. Юрист по образование, но повече е известен като експерт по телекомуникациите като е специализирал бизнес мениджмънт в тази сфера в Япония. В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

Министър на правосъдието– адвокат Момчил Иванов. Той е областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. Бил е активист на СДС.

Министър на вътрешните работи– Петър Илиев. Юрист, завършил магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието „Адвокат на годината“. Говори 4 езика. На 43 г.

Министър на младежта и спорта– Радостин Василев. Юрист. Специалист е по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА.

Министър на отбраната– Теодора Генчовска. Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия та е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната й кариера стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел „НАТО и ЕС“ в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

Външен министър– дипломатът от кариерата Ради Найденов. Последно е бил посланик в Швейцария. Бил е посланик и в Германия и Австрия. Бивш заместник-министър на отбраната в правителството на НДСВ и ДПС в периода 2001 – 2002 г., а след това бе началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи.

Регионален министър– инж. Георги Георгиев. Има консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на „значително несъответствие“ в областта на гражданската конфискация, бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министър на културата– оперният артист Георги Султанов.

Министър на земеделието– Пламен Абровски. Юрист. Работил е няколко години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор „Директни плащания“, в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по „Управление на Европейски програми и проекти“ в отдел „Оценка на проекти и договаряне“, Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“.

Министър на туризма– Ивайло Кожухаров. Мениджър на българска хотелска верига. Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по „Икономика и организация в туризма“ и „Маркетинг“. Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение „Национален Борд по туризъм“.

Министър на образованието– Велислава Петрова. Български учен, доктор по вирусология  от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г. Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията. Петрова е на 31 г. и е родена в Сандански.

Социален министър– Теодора Пенева, която е „експерт по енергийна бедност и социална политика“. Пенева има специализации по икономика и управление по отрасли – енергетика, инфраструктура и публични услуги, в СУ „Св. Климент Охридски“, както и „Управление на институциите за социална работа“. В Пекинския университет е завършила „Международна икономика“. Притежава над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

Екоминистър– Силвия Бакърджиева.

Министър без портфейл по ромските въпроси– Антония Валентинова

Министър на околната среда и водите– Силвия Бакърджиева

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.