АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

Инж. Торанага Яма – един от “виновниците” да отркиваме днес новото емблематично място на Пловдив

Дъщерята на директора на някогашното пловдивското предприятие за благоустройство „Инжстрой” Силвия Недкова, редактор в медията “Площад Славейков”, разказа в социалната мрежа една лична история, свързана с новото емблематично място на Пловдив:

“През 1982 г. баща ми беше директор на пловдивското предприятие за благоустройство „Инжстрой”. Основното, с което се занимаваха, бяха улиците и булевардите на Пловдив. Викаха му „Торанага Яма” – по това време вървеше сериалът „Шогун” и страховитият Торанага Сама беше тема на всеки втори разговор. Татко ми се сдоби с прякора по очевидни причини – беше директор на предприятието, което откопаваше и закопаваше дупки по пътя.

Един ден се прибра вкъщи много притеснен. Ама много. Разказа на майка ми – помня като днес, че има опасност да бъде уволнен. А тогава уволнението от такъв пост беше не просто загуба на работа, но и изпадане в немилост пред партийното ръководство на града – в ония времена си беше страшно да попаднеш в подобна ситуация. Причината за опасенията му – спрял работа.

Копаели край Пощата. Багерите ринели бързо, защото имало срок за благоустройството, свързан с някакви партийни повели, не помня какви, може би посещение на дипломатическия корпус. Само че при поредното загребване на земя лъснала приказна мозайка. Очевидно антична. За птица говореше татко, нещо много красиво било. И той разпоредил да спрат багерите и да извикат археолозите.

През следващите седмици отнесе мъмрене и заплахи, „отгоре” не бяха доволни, че центърът ще остане разкопан. Само че археолозите вече работеха и не можеше да се скрие, че там има нещо много, много ценно.

Утре, 39 години след като татко едва не беше уволнен, ще бъде открита официално реставрираната Базилика на Филипопол. Моят баща е една от причините да я има. Той не доживя този момент, но аз скоро ще отида да я видя. И ще благодаря на татко за това.”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Понякога е достатъчен и един човек, че да тръгнат нещата към по-добро! Такива хора ни липсват сега – с висок морал и истински ценности! Поклон!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина