АктуалноБългарияВластГласовеМненияНовиниПод лупа

Институциите не дойдоха на протеста в Труд, но пратиха хабер, че започват действия

Над 100 души – жители на пловдивското село Труд излязоха на протест снощи срещу миризмите там, които според тях са от централата за биогаз. Казусът е над 5-годишен, а протестите регулярни.

Те издигнаха плакати с надписи: „Труд иска да диша“ и „Протестите ще спрат, след като спре вонята“.

Недоволството се проведе съгласно противоепидемичните мерки, всички бяха с маски и се стараеха да спазват дистанция. Организаторите на гражданското неподчинение  Сдружение „Бъдеще за село Труд“ бяха осигурили дезинфектанти.

Причината за недоволството им са силните миризми, които се изпускат във въздуха в от работещата на 250 м. от селото централа за производство на топло и електроенергия от биомаса и хората настояват тя да бъде затворена. Всички искания на гражданите, свързани със спазване на законодателството може да видите ТУК.

На протеста бяха поканени: всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, всички народни представители от област Пловдив, областна администрация Пловдив, Ръководството на община Марица и общински съвет на община Марица, Движение „Изправи се бг“ и всички ресорни институции. Почти никой от тях не изпрати свои представители.

По-рано през деня Областният управител Дани Каназирева заяви, че се работи по въпроса, но заради натоварената епидемична обстановка на може да присъства на място.

Каназирева: Проблемът в село Труд не е само от централата за биогаз (ВИДЕО)

От офиса на бившия омбудсман Мая Манолова изпратиха прессъобщение, че ги подкрепят, а самата тя бе на протест пред президентството, от където също изпратиха подкрепящо писмо.

Кметът на Труд Красимир Минков бе заедно със съгражданите си на протеста, той каза, че  при него са постъпили оплаквания от много хора, но за съжаление те вече са обезверени и вижда, че малка част от тях са дошли да протестират.

Единствено пловдивските общински съветници от От Демократична България подкрепиха на място хората от селото.

Те споделиха, че са при тях, за да съдействат в борбата им за здраве, за дишане на чист въздух, за еднаквото прилагане на законите.

Междувременно от РИОСВ обявиха, че е иницииран комплексен анализ на екологичните проблеми на с. Труд от всички отговорни институции.

В съобщението се казва, че „Областния управител на област Пловдив и директорът на РИОСВ – Пловдив инициират среща с представители на всички отговорни институции по проблемите с дейността на биоцентралата в село Труд, общ. Марица и миризмите в населеното място. Тя ще се проведе във вторник, 14 юли, от 11:00 часа в Областната администрация.

Предстои на нея проблемите да бъдат разгледани комплексно, като се набележат  възможните решения в полза на обществото и при спазване на всички законови норми.

До края на следващата седмица инициативният комитет на с. Труд и жителите на населеното място ще бъдат запознати с набелязаните мерки за решаването на проблема в селото, обясни областният управител Дани Каназирева.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина