АктуалноГрадътКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Иновация: Пловдив с нов онлайн портал за културния календар

Пловдив вече разполага с нов онлайн портал, който ще облекчи административната тежест върху културните оператори и институции. Платформа „Програма Култура“, създадена от студиото на Йоханес Артинян, ще е за електронно кандидатстване и отчитане на културни проекти, които се финансират от общината.

“ Платформата е изцяло в облекчение на културните оператори, които ще могат да подават, но и да отчитат своите проекти онлайн. При това всичко ще става изцяло по електронен път. Тази година за последно ще приемаме проектни предложения и на хартия, и електронно. От другата смятаме да е изцяло онлайн. Целта е да повишим прозрачността и ефективността при разпределението на средствата за култура. Същината на сайта е именно това- той е за управление на средствата в сферата на културата“, обясни зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Предстоят обучения на всички културни оператори и институции в града как да си служат с новата платформа.

„Целта е улесняването на кандидатстването. Създали веднъж профил, операторите ще могат да го ползват постоянно за внасяне на проекти, да проследяват как се движи тяхното предложение в реално време и в същото време ще дава на потребителите информация за събитията от културния календар и финансирането им. Тази платформа може да се превърне в своеобразен архив на културния живот на Пловдив“, коментира създателят й Йоханес Артинян

Подобни онлайн инструменти в България са единици. Платформата вече функционира, а по електронен път са подадени и първите проекти. Обученията ще вървят до 1 август, когато се отваря финансирането по културния календар.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина